Lautasellinen lempeää madesoppaa!

Oulun 110-vuotias kauppahalli on mainio kalakauppa, jota automarkettien varjossa kasvanut etelän varis osaa arvostaa! Myynnissä on lähivesien kuhaa, muikkuja, haukea, maivaa. Kevättalvella kalatiskin ehdoton ykkönen on made. Ammattitaitoisen kalamyyjän käsissä rumat mateenmutikat muuttuvat kattialaan valmiiksi pistettäviksi paloiksi. Toisesta mateesta tuli mukaan myös mätiä myöhemmin blinien kanssa nautittavaksi. Mateiden maksat pakattiin myös mukaan, ne keitetään kalan kanssa kypsäksi ja viipaloidaan valmiiseen keittoon. Naapurimyyjältä valitsin keittoperunaksi siikliä, joka on kauniin keltamaltoinen peruna sekä multaporkkanoita. Multaisina porkkanat ja perunat säilyvät hyvin talven yli, pestyinä ne nahistuvat nopeasti.

Madekeitto

2 keskikokoista madetta nyljettynä ja paloiteltuna

8 dl vettä

1 laakerinlehti, 6 maustepippuria

Pane mateenpalat  kattilaan mausteiden kanssa, kaada vesi päälle.  Nyljetyt päät, joista kidukset on poistettu, antavat liemeen lisää makua. Anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia. Kaada kalaliemi siivilän läpi talteen kulhoon, jätä kalapalat siivilään jäähtymään.

8 keskikokoista perunaa .

2 porkkanaa

1 sipuli

3 dl kuohukermaa

2 tl suolaa

Paloittele kuoritut perunat ja porkkanat. Pane ne kattilaan kypsymään kalaliemeen noin 20 minuutiksi, lisää suola. Perkaa mateen lihat talteen, kuori ja silppua sipuli. Lisää sipuli mukaan keittoon, anna kypsyä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi kypsät kalapalat ja 3 dl kuohukermaa. Madekeitto suhteen on koulukuntaeroja: toisten mielestä eivät edes porkkanat kuulu joukkoon, osa maustaa keiton myös tuoreella tilillä.