Master Chef-kisan vuonna 2013 voittanut Kira Åkerström-Kekkonen on julkaissut ensimmäisen keittokirjansa. Opin tuntemaan Kiran kisassa herkkien makujen mestarina, jonka estettiinen silmä ei koskaan pettänyt. Kirja on aivan tekijänsä näköinen, kuin utuinen kesäinen päivä Hangon rantakallioilla.  Auringon maku (kuvat Tomi Parkkonen, esipuhe Christer Lindgren, readme.fi, 2014) esittelee 50 Kiran kesäistä lempiruokaa. Onkohan joulumarkkinoille tulossa jatkoa, talvinen kattaus? Toivoa sopii!

Kotitarhurille kirjassa on lukuisia käyttökelpoisia ohjeita suurisatoisista kesäkurpitsoista, karviaisista, raparperista, härkäpavuista. Karviaiskeikauskakku päivittää 70-luvun leivonnaisen uudelle vuosituhannelle ja tarjoaa mahdollisuuden häivyttää joskus ongelmamittoihin kasvavaa karviaissatoa. Karviaislimonadi ja kurkku-seljankukkalomonadi ovat raikkaita vaihtoehtoja kaupan lisäaineita tursuaville virvoitusjuomille. Onpa kirjassa paljastettu jopa ”salainen resepti”!

Erityisen iloinen olen hauen saamasta arvostavasta kohtelusta, täällä Oulun korkeudella kun haukea ei ruokakalana arvosteta. Hugo-vaarini kalasti koko suvulle hauet Hangon vesiltä, paistettu hauki ja siitä valmistettu kalakeitto olivat lapsuuden herkkuja. Kira jalostaa hauesta gourmet-ruokaa: haukea, mustaherukanlehdillä maustettua avokadokreemiä ja ketunleipää kelpaa kenelle herkkusuulle tahansa!

Tässä ohje ja kuva kirjasta näytteenä:

 

Haukea, mustaherukanlehdillä maustettua avokadokreemiä ja ketunleipää

Hauki

700 g ruodotonta haukifileetä

suolaa

öljyä

voita

Leikkaa hauki annospaloiksi ja mausta suolalla. Kuumenna pannu ja lisää öljy ja reilusti voita. Paista hauelle rapea pinta ja kauho vaahtoavaa voita hauen päälle sen paistuessa.

Avokadokreemi

2 isoa kypsää avokadoa

3 rkl ranskankermaa

1/2 limetin mehu

1 pesty mustaherukanlehti (varsi poistettu)

suolaa

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa. Tarkista maku.

Mummonkurkut

1 dl etikkaa

2 dl sokeria

3 dk vettä

ripaus suolaa

1 mustaherukanlehti

1 iso kurkku, kuorittu, koverrettu ja kuutioitu

Kiehauta liemen ainekset ja anna jäähtyä. Kaada liemi kurkkujen päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Kokoa annos haluamallasi tavalla.

Lisäksi ketunleipää

 

kuva Sami Parkkonen