Mausteisen kukkakaalicurryn tuoksu on valloittava!

Paul McCartney käynnisti yhdessä perheensä kanssa Meat Free Monday -kampanjan Britanniassa 2009. Paul ja hänen edesmennyt puolisonsa Linda olivat vannoutuneita kasvissyöjiä, Linda loi oman kasvisruokasarjan ja Paulilla on luomutila. Mukaan kampanjaan ex-beatle on saanut ympäristöstä ja eettisesti kestävästä ravinnosta kiinnostuneita ihmisiä ympäri maailman.

Kampanjan tueksi julkaistu kirja Kasvisruokamaanantai (suom. Rita Oksanen, Tammi 2012) on hieman kömpelöstä nimestään huolimatta erinomaisen monipuolinen kasvisruokien keittokirja. Vuoden jokaiselle maanantaille on useampi ohje, niitä ovat kampanjan käyttöön antaneet monet kansainväliset huippukokit. Kampanjan ideana on innostaa sekaruokaa syöviä ihmisiä syömään edes kerran viikossa kasvisruokaa ja näin pienentämään lihankulutuksen kuormitusta ympäristölle. Pavut, linssit ja soijatuotteet ovat myös kukkarolle kevyt vaihtoehto.

Hieman epäillen tartuin kirjaan, mutta tarkempi selailu innosti heti kokeilemaan paria ohjetta. Reseptit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan, tosin Britannian ruokavuosi ei aivan sovellu Suomen oloihin, meillä kaikki kypsyy vähän myöhemmin. Kokonaisuus on innostava ja uskomattoman monipuolinen, ohjeet eivät toista samaa kaavaa niin kuin turhan monessa kasviskeittokirjassa on ideapuutteen vuoksi tapana käydä.

Kustantaja olisi voinut olla hieman huolellisempi reseptiikan suhteen, joitain selviä virheitä on päässyt mukaan kirjaan. Epäluotettavan kertojan dilemma on vaarana viedä pohjaa koko kirjalta: jos on virhe yhdessä reseptissä, voiko niitä olla enemmänkin. Kokenut kokki ymmärtää, että neljälle hengelle ei pannacottaa keitetä puolesta desistä kermaa, mutta ensikertalainen saattaisi olla ihmeissään.

Pääosin raaka-aineet löytyvät lähikaupan valikoimista, joitakin mystisiä ainesosia on kuitenkin mukana, kuten esimerkiksi Granaattiomenaisen munakoisopadan verjuis-hapanrypälemehu. Se taitaa olla reseptin luojan, australialaisen kokki Maggie Beerin erikoisuus!

Syksyn ohjeista kokeilin Kukkakaalicurrya ja jälkkäriksi omenakakkua. Molemmat saivat kiittävät arviot kotiraadilta. Curryn kanssa tarjosin keitettyä täysjyvä-basmatiriisiä.

Kukkakaalicurry

1 kukkurallinen tl juustokuminansiemeniä

1 kukkurallinen tl korianterinsiemeniä

2 rkl auringonkukkaöljyä

1 sipuli tai 3 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

1 vihreä chili siemenet poistettuna ja pilkottuna

1 kanelitanko

1/2 tl cayannepippuria

1/2 tl kurkumaa jauhettuna

4 keskikokoista perunaa kuorittuna ja lohkottuna

4 dl kookosmaitoa (tölkistä)

5 dl kasvislientä

250 g säilyketomaatteja

1/2 pieni kukkakaali kukinnoiksi pilkottuna

kourallinen vihreitä papapuja 4 cm pitkinä paloina

Kuumenna pieni paistinpannu keskilämmöllä, lisää juustokuminan ja korianterin siemenet ja paahda noin 1 minuutti, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Murskaa mausteet kevyesti morttelissa. Kuumenna öljy suuressa, korkeareunaisessa pannussa (itse käytin teräskattilaa). Lisää sipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja mausteet ja paista 1 minuutin ajan tuoksuvaksi.

Lisää perunat pannuun ja hämmennä sekaisin. Kaada pannuun kookosmaito, kasvisliemi ja tomaatit ja kiehauta. En käyttänyt niin paljon lientä, kuin ohjeessa mainittiin, vain pari desiä, koostumuksesta olisi tullut kovin keittomainen. Alenna lämpötilaa ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kukkakaali. Peitä pannu kannella ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia, kunnes perunat ja kukkakaali alkavat pehmetä ja kastike on saennut hieman. Lisää pavut ja keitä 2-3 minuuttia (itse käytin 200 g pakasteherneitä, jotka lisäsin aivan lopuksi). Mausta maun mukaan, koristele korianterilla ja tarjoile keltaisen daalin ja ruskean riisin kera.

Ohjeessa ei mainita suolaa lainkaan, suomentaja on arvatenkin suomentanut englannin sanan season maustamiseksi, vaikka sillä yleensä resepteissä tarkoitetaan valmiin ruuan suolan ja pippurin määrän tarkistamiseen.

Omenakakku

Mehevä omenakakku sopii hyvin kevyen aterian peräruuaksi!

Tuunasin ohjetta hieman, koska minun mielestäni omekakussa pitää olla reilusti omenaa ja mehevyyttä. Käytin kotimaisia happamia omenoita 6 kpl, sulatin 22 cm halkaisijaltaan olevan vuuan pohjalle 50 g voita ja sekoitin siihen 0,5 dl sokeria. Panin omenalohkot vuokaan ja kypsensin niitä 225 asteessa 15 minuuttia ennen kun lisäsin taikinan päälle. Kun kakun kumoaa, on sen pinnalla meheviksi hautuneita omenoita. Mutta tässä alkuperäinen ohje:

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Peitä irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Vatkaa 125 g voita ja 2 dl sokeria kuohkeaksi, vaaleaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 3 luomumunaa yksi kerrallaan vatkaten varovasti jokaisen munan jälkeen. Yhdistä 1 tl leivinjauhetta ja 2 2/3 dl vehnäjauhoja ja lisää sitten munaseokseen. Lisää tässä vaiheessa halutessasi taikinaan 1 rkl luomumaitoa ja sekoita joukkoon vielä muutama tippa vaniljauutetta (tai 1,5 tl vaniljasokeria).

Kuori kaksi keskikokoista hapanta omenaa, poista siemenkodat ja viipaloi noin 3-4 cm paksuiksi viipaleiksi. Levitä kakkuvuoan pohjalle kerros taikinaa ja sen päälle kerros omenoita. Ripottele omenoiden päälle 1 rkl sultanarusinoita. Toista kerran ja levitä viimeiseksi päälle vielä yksi kerros taikinaa. Paista uunin keskitasolla 35-40 minuuttia, kunnes kakku on täysin kypsä. Keikauta kakku ritilälle, kuori leivinpaperi pois ja jäähdytä kakku. Ripottele päälle tomusokeria. tarjoile huoneenlämpöisenä.