Mainion ruotsalaisen kondiittori Elisabeth Johanssonin kirja Laksitsi (suomennos Jenna Yli-Knuuttila, valokuvat Helén Pe, Tammi 2013) on suomennettu heti tuoreeltaan. Johansson esittelee lakritsin sananmukaisesti juuriaan myöten: lakritsijuuri on kaikkien lakritsajohdannaisten alku ja juuri. Lakritsikasvia kasvaa ympäri maailmaa, Euroopassa muun muassa Italiassa, Ranskassa, Espanjassa. Paras lakritsi saadaan Calabrian alueelta, missä on herkuteltu lakritsilla jo 1700-luvulta lähtien.

Käsittelemätön lakritsijuuri näyttää kuivalta puukepiltä. Siitä jalostamalla saadaan aikaan lakritsijauhetta, raakalakritsia tai juoksevaa lakritsiuutetta. Oheisessa kirjan kuvassa näkyy lakritsi eri muodoissaan. Paljon täytyy vielä tapahtua, ennen kun makuaineet ovat muuttuneet tutuiksi lakuiksi.

Jos lakritsin hankkiminen on hankalaa, on parasta kasvattaa se itse! Kirja antaa seikkaperäiset ohjeet kasvatukseen, tosin aikaa vierähtää pari-kolme vuotta, ennen kun kasvista voi ryhtyä keräämään satoa. Todellinen slow food -projekti!

Jos lähikaupasta ei lakritsijuurta löydy niin apu löytyy nettikaupasta. Lakritsijuurijauhetta voi kysellä seuraavista osoitteista: www.ekolo.fi, www.pandurohobby.fi tai lakritsijauhetta (ruotsiksi lakritsgranulat) ruotsalaisista verkkokaupoista www.lakritsroten.se ja http://borgebykryddgard.jetshop.se. Itse olen tilannut nettikaupan kautta käsittämättömän edullisesti vaniljatankoja brittiläisestä nettikaupasta, toimitus tuli perille Ouluun noin viikossa.  Ei siis tarvitse enää lähteä mausteiden perään ulkomaille asti! Löysin  lakritsijauhetaa Helsinkin Stockamanilta leivontatarvikkeiden joukosta,  kysynnän kautta sitä tulee varmasti markettien valikoimiin.

Mutta mitä kaikkea Johansson lakritsasta kokkaakaan? Makeisia ja jälkiruokia, tottakai – sen lisäksi hoitavaa teetä jäätelöä monella tapaa, marenkeja, macaron-leivoksia. Lopuksi lakritsi päätyy niin sanottujen oikeiden ruokienkin osastolle. Miltä kuulostaisivat kampasimpukat lakritsibalsamicon ja kukkakaalipyreen kera tai lakritsijuurella maustettu kalakeitto?

Jahka palaan työmatkalta ensi torstaina niin pääsen kokeilemaan kirjan ohjeita.  Jouluksi on tässä kirjassa monta hyvältä vaikuttavaa makeisohjetta…