Alexander ja Hanna Gullichen ovat kirjoittaneet ilmeisen tulisieluisesti keittokirjan, jonka nimi on ytimekkäästi Safkaa-parempaa arkiruokaa (Otava 2012). Kirja on hyvä ja monipuolinen kooste alkupaloja, pääruokia ja leivonnaisia, sopii hyvin vaikkapa itsenäistyvälle nuorelle ensimmäiseksi keittokirjaksi. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja selkeitä, eivät kuitenkaan liian tavanomaisia.

Kokeilin kirjan avokadopastaa, siihen liittyi niin herkkä tarina, Alexander kertoo pastasta näin: ”Avokadopasta päätyi kirjaan, koska se oli ensimmäinen ruoka, jota vaimolleni kokkasin. Hän on kertonut jälkeenpäin, että meinasi itkeä syödessään – oli kuulemma nin hyvää”. Meidän pöydässä ei kukaan itkenyt, mutta tasapainoinen ja maukas tämä pasta oli. Ja kastike valmistuu kätevästi keittämättä. Avokadojen täytyy olla täysin kypsiä, muuten niistä ei saa kastiketta! Käytin pelkkää pecorinoa, kun sitä sattui kaapissa olemaan.

Avokadopasta

1 valkosipulin kynsi ja 1/2 chiliä silputtuina

1 limen mehu

2 kypsää avokadoa

suolaa, mustapippuria

1/2 dl oliiviöljyä

kourallinen basilikaa, kourallinen lehtipersiljaa silputtuna

30 g raastettua pecorinoa, 30 g raastettua parmesania (noin 1 dl kumpaakin)

400-500 g spagettia

Voit tehdä pastan suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Laita kulhoon valkosipulit, chili ja  limen mehu. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Lisää yrtit, juustot, öljy, pippuri ja suolaa. Suolaa tulee olla riittävästi, muuten lopputulos on mauton.

Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä. Lorauta keitinvettä kastikkeen sekaan ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun. Raasta päälle parmesania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.