Syksyn silakkakauden kunniaksi on ilmestynyt ruotsalaista alkuperää oleva kirja, joka johdattaa näiden hopeakylkisten herkkukalojen saloihin. Fredrik Erikssonin kirjoittama Silliä ja silakkaa perinteiseen tapaan ja uusin vivahtein (suomentanut Jenni Yli-Knuutila, Tammi 2013) on oivallinen perusteos, mukana on historiaa, perustietoa ja houkuttelevin kuvin varustettuja ohjeita. Silli ja silakka ovat sama kala, joka Itämeressä vain jää kooltaan pienemmäksi. Sillit ovat tuontitavaraa, joka on perinteisesti suolattu tynnyreihin pyyntialueellaan.

Kirjassa on ilahduttavan paljon  monipuolisia tarjoiluehdotuksia, esimerkiksi cocktail-kokoiset uuniperunat erilaisten silakkalisäkkeiden kanssa on helppo ja edullinen vierasruoka pimeneviin syysiltoihin. Ruotsalaiseen ruokaperinteeseen liittyvät ruokaryypyt, niiden valmistukseen löytyy mielikuvituksellisia reseptejä: tähtianissnapsi appelsiininkera, sitruunasnapsi fenkolin ja tillin kera, kaneli-basilikasnapsi, syyssnapsi kanttarellien kera.

Silakan terveellisyys on hautautunut Itämeren saastumisen kuohuihin. Pieniin, alle 12 cm kokoisiin kaloihin eivät ympäristömyrkyt ehdi rikastua, isojakin silakoita voi syödä pari kertaa kuussa. Suomalaiset syövät silakkaa enää 300 g vuodessa, suurin osa silakkasaaliista menee turkiseläinten ja kasvatettujen kalojen rehuksi! Silakka on ravintoarvoltaan erinomaista ruokaa: energiaa siinä on 187 kcal/100g, hyviä rasvahappoja ja kivennäisaineita siinä on runsaasti.

Koska en pidä silakoiden paistamisen aikaansaamasta kärystä, muuntelin kirjan Långbron paistettujen silakoiden ohjetta ja pistin silakat maustetun kerman kanssa 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi, hyvin toimi niinkin. Leivityksen jätin pois ja käytin 2 dl kevytkermaa. Tässä kirjan alkuperäinen ohje, josta tosin puuttuu kokonaan suola – sitä ja pippuria voinee lisätä maun mukaan:

Långbron paistetut silakat

600 g silakkafileitä

1 dl ranskankermaa

2 rkl dijoninsinappia

karkeaa ruisjauhoa

voita paistamiseen

Sekoita ranskankerma ja sinappi keskenään. Lisää seokseen silakat ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Ota silakkafileet marinadista ja kääntele ruisjauhossa. Paista ne kullanruskeiksi voissa pannulla, noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoa silakat perunasoseen ja voisulan kera.