Yksinkertaiset klassikot säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Purjo-perunasosekeitto on yksi meidän ruokalistan vakiovieraista. Se on helppo ja nopea, valmistuu todella yksinkertaisista raaka-aineista ja onnistuu aina. Tällä kertaa käytin keittoon Koskenlaskijaa, yhtä hyvin keittoon voi käyttää kermaa tai vegaaniseen keittoon kasvisperäistä tuorejuustoa tai kaura- tai soijakermaa.
Tämä on iso annos, josta riittää kahdeksalle ruokailijalle. Ylijääneen keiton voi pakastaa vaikka kätevissä annospakkauksissa, jääkaapissa se säilyy vajaan viikon.
Purjo-perunasosekeitto
4 rkl kasvisöljyä
4 valkosipulinkynttä pilkotuina
1 suuri purjo tai kaksi pienempää hyvin puhdistettuna ja viipaloituna
1 kg jauhoisia perunoita (esim puikula tai siikli) kuorittuina ja paloiteltuina
1,75 l kasvislientä
1 laakerinlehti
250 g sulatejuustoa kuutioina, (kaurakermaa) tai kauratuorejuustoa
mustapippuria, suolaa
Kuumenna isossa kattilassa öljy, kuullota valkosipulia ja purjoviipaleita hetki. Lisää kasvisliemi, laakerinlehti ja perunat, keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat täysin pehmeitä. Poista laakerinlehti, lisää juusto tai kerma. Soseuta sauvasekoittajalla tai perunasurvimella – viimeksi mainitulla purjot jäävät pääosin soseutumatta. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa, riippuen kasvisliemen suolaisuudesta.