Rapea kuori, pehmeä sisus, tuoretta leipää!

Kevään ja syksyn viileät ilmat houkuttavat kotileipuria suurentamaan taikinan annoskokoa. Jääkaappilämpötilainen parveke on loistava paikka taikinan hitaalle kehittymiselle. Illalla voit pistää esitaikinan tekeytymään kelmun alla parvekkeelle, aamulla otat puhisevan taikinakulhon huoneenlämpöön ja teet taikinan valmiiksi. Nousseen taikinan voit leipoa valmiiksi leiviksi ja pistää ne takaisin parvekkeelle odottamaan paistovuoroaan. Välissä ehdit paistamaan pizzat isollekin joukolle ilman pelkoa leipien nousemisesta liian pitkään. Maksimitilavuuden saavutettuaan leivän rakenne lysähtää kasaan, lämpimässä eivät leivät voi odotella paistamista loputtomasti. Viileässä taikina nousee hitaasti, huoneenlämpöön tuominen saa sen taas vauhtiin. Hitaan prosessin aikana taikinaan syntyy käymisen sivutuotteina aromeja.

Puolentoista litran taikinasta syntyi tusin verran pizzoja, kaksi muhkeaa vehnäleipää ja yksi koristeellinen leipä pöydän kaunistukseksi ja alkukeiton lisukkeeksi. Mikään ei estä tekemästä pienempää taikinaa, jos sisäinen suurtalouskokkisi on hukassa.

Voit huviksesi laskea leiville hinnan, perusjauhoista tehtynä kotitekoinen leipä on todella edullinen arjen herkku. Se ei säily yhtä hyvin kuin kaupan lisäaineilla kyllästetyt muovipussileivät, mutta onneksi se tulee yleensä syötyä tuoreeltaan. Ja leivät voi aina pakastaa tuoreeltaan ja ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Kuivahtaneet siivut voi paistaa köyhiksi ritareiksi tai käyttää espanjalaiseen tapaan kasviskeiton suurukseksi.

Edellisenä ilta esitaikinaan:

1,5 litraa vettä

900 g eli noin 1,5 litraa vehnäjauhoja

1 pala hiivaa

Liuota hiiva kylmään veteen, sekoita jauhot voimakkaasti vatkaten sekaan. Käytä riittävän isoa kulhoa, taikina nousee vähintään kaksikertaiseksi. Sipaise päälle kelmu ja pistä yöksi viileään nousemaan.

Seuraavana aamuna taikinan lisätään:

2 rkl suolaa

reilut 2 kg vehnäjauhoja, joista osa voi olla kokojyväjauhoja

Lisää jauhot taikinaan muutamassa erässä, ettei siitä tule liian tiukkaa. Harjoitus tekee mestarin, kokemuksen myötä oppii taikinasta tuntemaan, koska jauhoja on riittävästi. Vaivaa huolella koneella tai käsin, kymmenisen minuuttia. Taikinan leipoutuvuuden kannalta vaivaaminen on oleellista, se houkuttelee esiin vehnän sitkon, joiden varaan leivän kuohkeus rakentuu. Jauhomäärä riippuu jauhojen laadusta ja niiden kosteudesta, tarkkoja määriä on vaikeaa sanoa.

Uunissa taikinassa oleva vesi höyrystyy ja kuohkeuttaa rakennetta edelleen. Taikinan tekeminen on yhdistelmä kemiää, lihastyötä ja taikuutta. Jätä taikina huoneenlämpöön nousemaan noin tunniksi, kunnes se on tilavuudeltaan kaksinkertainen.

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Nyt taikina on valmista muotoiltavaksi leiviksi, sämpylöiksi, pizzapohjiksi.

Pizzat:

Puolet taikinasta muotoillaan tangoksi, joka leikataan 12 osaan. Pyörittele ne pyöryköiksi ja jätä liinan alle nousemaan. Taputtele ja venyttele nousseen pallerot ohuiksi pizzapohjiksi, lisää haluamasi täytteet ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa, paras lopputulos tulee paistinkivellä.

Tomaattikastike: 400 g paseerattua tomaattia, 1 tuubi tomaattipyrettä, 4 murskattua valkosipulinkynttä, 1 tl oreganoa, 1 tl basilikaa, 1 tl mustapippuria, 2 rkl oliiviöljyä sekoitetaan keskenään.

Salamipizzaan: tomaattikastiketta, ohuita viipaleita kunnon salamia, sipulia, paprikaa, oliiveja, mozzarellaraastetta

Muikkupizzaan: tomaattikastiketta, öljyyn säilöttyjä pikkumuikkuja, sipulia, paprikaa, mozzarellaraastetta, tuoretta basilikaa

Rapeakuoriset vehnäleivät

Puolet taikinasta jaetaan kolmeen osaan, joista kaksi muotoillaan vehnäleiviksi. Vaivaa taikina kertaalleen huolella, taputtele levyiksi ja kierrä levyt tiukoiksi rulliksi. Kierittele leivät runsaissa jauhoissa, nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille, liinan alle nousemaan kooltaan kaksikertaisiksi. Paista ensimmäiset 5 minuuttia 250 asteessa, roiskase uunin pohjalle puoli desiä vettä, kun panet leivät uuniin. Laske uunin lämpötila 220 asteeseen ja päästä höyryt pois uunista. Paista leipiä yhteensä 50 minuuttia. Miedossa lämmössä leipiin on mahdotonta saada riittävän tummaa pintaa, kuori vain kasvaa paksuuttaan.

Voideltu kateleipä

Kiiltäväpintainen keiton kaveri.

Vaivaa jäljelle jääneestä taikinapalasta ilmakuplat pois. Leikkaa taikinasta noin 1/3 palanen, jaa se kahteen osaan. Muotoile iso pala pyöreäksi leiväksi, nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pyörittele pienemmät palat pitkiksi tangoiksi, kiedo niistä kranssi leivän ympärille, piilota hännät leivän alle. Jos oikein intoudut, voit kaulita osan koristetaikinasta levyksi ja leikata siitä lehtiä, kukkia, lintuja tai muuta aterian teemaan sopivia kuvioita. Anna leivän kohota kaksinkertaiseksi, voitele kananmunalla, paista 230 asteessa kauniin ruskeaksi, 30-40 minuuttia.