Kombucha on terveysjuomien ykkönen! Se valmistetaan käyttämällä teetä, se sisältää paljon maitohappobakteereita, aivan kuten taikinajuurikin.

Leipätaikinan maitohappobakteerit tai hiivat eivät säily elävinä paistamisesta, leivässä ei siis ole hyvää tekeviä mikrobeja, sen sijaan siinä on mikrobien kaipaamaa ravintoa eli kuitua. Juurella leivottaessa maitohappobakteerit nostattavat leivät kun taas juuren etikkabakteerit antavat leivälle happamuutta. Kokeilin vauhdittaa leipäjuuren toimintaa lisäämällä taikinaan kombuchaa. Vaikutus ei ollut merkittävä, ehkä taikinaan tuli lisäaromia?

Illalla:

1 dl kombuchaa

6,5 dl kylmää vettä

150 g taikinajuurta (tai 5 g tuoretta hiivaa, 1 dl kylmää vettä ja 1 dl kokojyväjauhoja)

6 dl kokojyväspelttijauhoja

2 dl neljän viljan rouhetta

Aamulla:

noin 8 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

1 rkl suolaa

Sekoita illalla (yleiskoneen) isossa kulhossa kaikki ainekset sekaisin. Pane kansi astian päälle ja jätä yöksi huoneenlämpöön.

Aamulla lisää loput jauhot ja suola, vaivaa koneella tai käsin muutaman minuutin ajan, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Jätä työpäivän ajaksi huoneenlämpöön nousemaan.

Kumoa illansuussa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja taittele se muutaman kerran. Muotoile siitä niin pitkä patukka, että ne ovat sopivan pituiset kahteen leipävuokaan. Muotoile taikinapalat pitkulaisiksi leiviksi. Taittele kahteen vuokaan leivinpaperit ja aseta leivät vuokiin. Anna nousta huoneenlämmössä 2-3 tuntia.

Kypsennä 225 asteessa ritilän päällä uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Voit 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä ottaa leivät uunista, niin niiden kaikki pinnat saavat väriä ja kuoresta tulee rapeampi. Anna leipien jäähtyä huoneenlämmössä ritilän päällä ennen kuin leikkaat niitä! Leivät voi pakastaa tuoreeltaan.

Säilytä leivät huoneenlämmössä, jääkaapissa leivän rakenne kärsii. Toisen leivän voit viedä tuoreelta tuliaisiksi!