Kesämökin pakastimen tyhjennysviikolla löytyi oikea aarre: pari Oulujärven madetta valmiina fileinä. Niistä valmistui juustoinen kalasoppa saunan jälkeen nautittavaksi. Perinteinen Koskenlaskija-sulatejuusto on oivallinen keittojen rikastaja, sen lisäksi liemen perustana toimii hyvin paikallinen lähdevesi. Herkkä made ei kaipaa vahvoja mausteita, maustepippuri ja oman ryytimaan ruohosipuli riittää oikein hyvin.
Jälkiruuaksi keitin marjakiisselin, pistänpä tämänkin klassikko-ohjeen mukaan. Pieni määrä puolukkaa piristää mustikkasoppaa mukavasti. Marjakiisseliä voi valmistaa ihan mistä marjoista vain, kovakuoriset karviaiset vaativat hieman pidemmän kypsennysajan.
Koskenlaskijan madesoppa
600 g madetta tai muuta vaaleaa kalaa fileinä
1 pkt sulatejuustoa
7 dl (lähde)vettä
800 g puikulaperunoita (8 kpl)
3 nuorta porkkanaa
2-3 tl suolaa
8 maustepippuria
1 laakerinlehti
pieni nippu ruohosipulia silputtuna
(nokare voita)
Mittaa vesi kattilaat, lisää mausteet, viipaloidut porkkanat ja sulatejuusto kuutioina. Anna kiehua hiljakseen välillä sekoittaen noin 15 minuutin ajan. Lisää perunat ja anna kypsyä 10 minuutin ajan. Lisää paloiteltu made, anna kiehua hiljakseen vielä kymmenisen minuuttia. Puikulaperuna on herkullisen jauhoinen, ole varovainen etteivät perunat kiehu soseeksi. Juuri ennen tarjoilua lisää ruohosipuli, halutessasi vielä nokare voita.
Marjakiisseli
5 dl mustikoita
2 rkl puolukkasurvosta
1 litra vettä
1-1,5 dl sokeria
3-4 rkl perunajauhoja
Mittaa kattilaan 8 dl vettä, lisää marjat ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot ja loput vedestä. Ota kattila liedeltä ja kaada perunajauhoseos marjaliemen joukkoon. Nosta takaisin kuumalle levylle ja anna kuumentua uudelleen kiehuvaksi. Tarjoa jäähtyneenä ihan sellaisenaan tai kermavaahdon kera. Jos haluat puuron kanssa tarjottavaa marjakeittoa, käytä vain 2 rkl perunajauhoja.