Kuha kypsyy mehukkaaksi mangoldin suojassa.

Kasvatin ensimmäisen kerran kasvimaallani mangoldia kroatialaisen ystäväni yllyttämänä. Kroatiassa tarjotaan paistetun kalan kanssa voissa haudutettua mangoldia, pinaatin tapaan. Täräytin koko pussillisen mangoldin siemeniä maahan, tuloksena on valtava mangoldipaljous, jonka kanssa olin ihmeissäni. Vuosien saatossa olen pienentänyt mangoldin viljelyalaa. Ja olen oivaltanut sen monikäyttöisyyden, sitä voi käyttää pinaatin tavoin.

Punainen lehtiruoti tekee kuharullista koristeelliset, anjovisvoi antaa kalalle sekä suolaa että aromia. Kuhat ovat peräisin Oulunjärvestä eli todellista lähiruokaa jälleen kerran. Lisukkeeksi korjattiin ensimmäiset kypsät tomaatit pikkuisesta kasvihuoneesta, mausteena fenkolin lehtiä.

Yhtä ruokailijaa kohti tarvitset:

1 kuhafile

2 mangoldinlehteä

10 g voita

1 anjovisfilee

suolaa, mustapippuria

Hiero voi ja anjovis tahnaksi. Mausta fileet kevyesti suolalla ja pippurilla, muista että anjoviksessa on rutkasti suolaa. Asettele mangoldin lehdet leikkuulaudalle, ohenna lehtiruoteja tarvittaessa. Asettele fileet lehtien päälle, voitele ne anjovisvoilla. Kääri koko ihanuus rullaksi, kiinnitä puutikulla. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia.

Kuharullat kääräistään paperiin ja solmitaan pumpulilangalla kasaan.

Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden tai risoton kanssa. Kuvassa lisukkeena on persijalla maustettua sienirisottoa.