Kotimainen parsakaali on nyt kaupoissa! Se on niin kaunista, että taidan tehdä siitä muotokuvan, jahka pääsen taas grafiikanpajalle.

Jostain syystä parsakaali on usein esimerkkinä lasten inhoamasta kasviksesta. Ehkä syy on sen ylikypsentämisessä: parsa- ja kukkakaali muuttuvat liian kypsentämisen vuoksi vetkuiksi ja menettävät parhaan makunsa. Ranskalaisilta kokeilta olenkin lainannut näppärän tavan kypsentää kaalit mikroaaltouunissa. Etenkin parsakaalista tulee hehkuvan vihreää näin valmistaen.

Paitsi herkullista ovat parsakaali ja muut kaalit terveellistä ja kevyttä popsittavaa. Ravitsemusterapeutti Reijo Laakikainen ja syöpätutkija Timo Joensuu nostavat kaalit erityisen suositeltavien ruoka-aineiden listalle kirjassaan ”Syö hyvin, voi paremmin. Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidossa” (Kirjapaja 2017).  Parsakaalissa on folaattia, C-vitamiinia, kuitua, karotenoideja, isotiosyanaatteja, kampferolia, antosyaania ja kversetiinia. Näiden ansiosta se ja muut kaalikasvit voivat vähentää erityisesti suolistosyöpien riskiä, mahdollisesti myös eturauhas- ja rintasyövän riskiä. Kiinnostava kirja kaikkinensa, on lohdullista tietää, että omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa syäpäriskeihin. Samat hyvät valinnat suojaavat myös sydän- ja verisuonitaudeilta.

Kahden kaalin gratiini

3 rkl margariinia tai rypsiöljyä

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl soijamaitoa (2 dl voit korvata kaurakermalla)

1 tl suolaa, ripaus valkopippuria

3 rkl oluthiivahiutaleita tai pecorinojuustoraastetta

1 keskikokoinen kukkakaali

1 parsakaali

Valmista gratinointikastike: sulata margariini kattilassa, ota kattila levyltä. Sekoita vehnäjauhot rasvan kanssa, lisää sen jälkeen neste vähitellen, vispaa huolella sileäksi. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja jätä odottamaan.

Paloittele huuhdotut kaalit paloiksi, käytä kauneimmat ruusukkeet gratiinin pinnalla. Lado kaalinpalat isolle lautaselle, kypsennä 2 x 7 minuuttia mikrossa täydellä teholla. Pane sähköuuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Voitele uunivuoka, lado kaalinpalat vuokaan niin että vihreää ja valkoista tulee vuorotellen. Kaada kastike kaalien päälle. Pane vuoka ritilän päälle uunin keskitasolle, kypsennä (kiertoilmalla) noin 15 min, kunnes kastikkeen pinnalle on tullut hieman väriä.

Kuvassa on myös herkkutatti-munahyydyke, jonka ohje löytyy blogin arkistosta. Tatit ovat viime vuoden satoa, tänä vuonna ne ovat toistaiseksi loistaneet poissaolollaan. Mutta toivo sienisadosta elää, haperoita on jo näkynyt!