Juhannusperinteeseen kuuluvat juhannustaiat, joissa pyöritään lukuisten teiden risteyksissä,kurkistetaan kaivoon ja kerätään seitsemän sortin kukkia tyynyn alle. Kaiken tarkoituksena on tulevan puolison henkilön selvittäminen. Jos elämänkumppanin etsiminen ei ole ajankohtaista, voi kukkia käyttää myös juhannusruokiin!

Katariina Vuori ja Veera Vuori ovat tehneet syötävän ihanan keittokirjan ”Kukkaisruokaa” (Like 2016).”Kukkia kutsutaan usein keijujen ruoaksi, eikä suotta: perhosmaisen ja sadunomaisen ulkonäön lisäksi niissä on lentoon lähtemistä silmällä pitäen yksi tai kaloria ja naurettavan vähän rasvaa”, johdattaa Katariina Vuori kukkaisruoan maailmaan.

Kirjassa esitellään noin 90 syötävää kukkivaa kasvia. Yleisesti on tiedossa, että tutut ruusut, orvokit, kehäkukat ja krassit ovat syötäviä. Itselleni oli uutta tietoa syötävien kukkien suuri lajimäärä: ahkeraliisa, harakankello, jasmike, krysanteemi, kuunlilja ja jopa lumme, vain muutamia mainitakseni. Hyvä kasvikirja on tarpeen kukkia poimittaessa raaka-aineeksi, jos lajimääritykset eivät ole hallussa.

Kirjan innoittamana kehitin vegaanisen, sokerittoman jälkiruokatortun, jonka koristeena ja mausteena voi käyttää saatavilla olevia syötäviä kukkia. Kuvan tortun ruusut ovat pitkään kukkivan kurtturuusun kukkia, suojaisalla pihalla myrkyttömästi kasvaneesta pensaasta.

Suklainen marjatorttu

Täytteen pähkinöiden ja taateleiden täytyy liota mieluiten yön yli, aloita tortun valmistaminen siitä. Vain pohja paistetaan uunissa, täytettä ei kypsennetä.

Täyte:

125 g cashewpähkinöitä

10 kivetöntä taatelia

1,5 dl vettä

1 rkl sitruunamehua

1 vaniljatanko

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1/2 tl suolaa

Pane pähkinät ja taatelit likoamaan kylmään veteen vähintään kahdeksi tunniksi, mieluiten yön yli. Kaada liotusvesi pois. Pane kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen tai sauvasekoittajaa käyttäessäsi korkeaan, kapeaan astiaan. Aja ainekset tasaiseksi massaksi. Täyte ei saa olla liian pehmeää, ettei se valu torttua leikattaessa.

Pohja:

3 dl täysjyväspelttijauhoja

1/2 dl palmusokeria

1/2 tl suolaa

3/4 dl rypsiöljyä

1/2 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja sokeri, lisää ensin öljy ja lopuksi vesi. Sekoita taikinaa, kunnes saat se muodotuu palloksi. Taikinan voi valmistaa yleiskoneen leikkuriterällä. Anna taikinan levätä jääkaapissa muovipussissa vähintään puoli tuntia. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa matalareunaisen piirasvuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia, taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja siirrä varovasti tarjoiluvadille.

Pinnalle:

Tuoreita tai pakastettuja kotimaisia vadelmia – ulkomaisissa vadelmissa voi olla kaliki-virusta

Syötäviä kukkia: ruusuja, orvokkeja, syreeneitä

Tortun kokoaminen:

Lusikoi täyte torttupohjalle ja tasoita pinta lastalla. Asettele vadelmat täytteen päälle, koristele lopuksi kukilla ja kukan terälehdillä.