kupillinen

Lapsuudessa sunnuntaiaamut olivat aivan erityisiä, silloin nautittiin kuumaa kaakaota. Kaakao tehtiin tummasta kaakaojauheesta, joka sekoitettiin huolellisesti pienen kattilan pohjalla sokerin kanssa. Sen jälkeen lisättiin maito ja kuumennettiin liedellä. Hellan ääressä piti vahtia tarkkana, ettei ihana juoma päässyt kuohahtamaan yli. Jos maito pääsi kiehahtamaan, syntyi sen päälle kalvo eli ketto. Kaakaon kanssa sai parhaassa tapauksessa syödä pitkopullaa, joka meille ostettiin kaupasta. Muistoissa sunnuntaiaamuisin ulkona on aina talvi, jolloin kuuma kaakao levittää ympärilleen aivan erityisen tunnelman. Joskus harvoin käytiin äidin kanssa Fazerin kahvilassa, jossa kaakaon päälle pursotettiin säästelemättä vielä kermavaahtoa. Olin taivaassa!

Rakastan kaakaota vieläkin, etenkin kermavaahdon kanssa. Jos on valittava huoltoasemakahvin ja -kaakaon välillä, valitsen ilman muuta kaakaon. Mutta kotona kaakaoon voi panostaa pitkän kaavan mukaan. Käytännöllisten, helposti maitoon liukenevien kaakaojuomajauheiden lisäksi tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, tässä muutama juomaohje lapsuuden kaakaonkin lisäksi. Omistan tämän kirjoituksen lapsuuden aamuille ja kaakaolle. Ei elämästä nauttimisen tarvitse sen kummempa olla!

Lapsuuden kaakao

1-2 tl tummaa kaakaojauhetta

2-3 tl hienoa sokeria

2 dl kuumaa kevytmaitoa

Jos teet vain yhden kupillisen juomaa, voit valmistaa sen suuressa kupissa. Useampi annos on kätevämpää valmistaa kattilassa.

Sekoita kupin pohjalla sokeri ja kaakaojauhe keskenään. Kuumenna  maito lähes kiehuvaksi, kaada kuppiin  ja sekoita.

Vegaanille: All in one

Uuden vuoden vegaanihaasteeseen tarttuneille voi lämpimästi suositella Elina Innasen juuri ilmestynyttä opusta Vegaanin keittiössä. Parempaa arkiruokaa kasviksista (readme.fi 2015). Innanen antaa kattavan vastauksen kysymykseen ”mitä ihmettä voi syödä, jos ei käytä eläinkunnan tuotteita?” Vaikka mitä ja monipuolisesti. Kirjan ohjeista lainattu juoma on kokonainen aamiainen, nimensä mukaisesti kaikki tarpeellinen kiireiselle kulkijalle. Palaan tähän kirjaan vielä myöhemmin!

1 iso banaani

1/2 dl kaura- tai ruishiutaleita

1 dl keitettyä espressoa tai vahvaa kahvia

1 1/2 dl makeutettua manteli- tai soijamaitoa

1 rkl riisi- tai soijaproteiinijauhetta

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

(muutama jääpala)

Paloittele banaani tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä kunnes smoothie on sileää. Lisää halutessasi muutama jääpala ja anna koneen vielä murskata ne smoothien joukkoon.

Terästetty kaakao, 2 annosta

Tämä ohje tuoreesta Carla Bardin kirjasta Suklaa – herkullisia reseptejä (kuvat Brent Parker Jones, suomennos Sirpa Vuento, readme.fi, 2014). Vaahtokarkkien lisääminen kuumaan kaakaoon on ylipäänsä hauska idea, ne sulavat pinnalle vaahdoksi:

Mikäli tämän suklaajuoman haluaa tarjota alkoholittomana, se maustetaan liköörin sijaan 1-2 ruokalusikallisella karamellisiirappia.

5 dl maitoa

100 g tummaa suklaata

1 1/4 dl toffeelikööriä

vaahtokaramalleja

1. Leikkaa suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna maito keskilämmöllä lähes kiehuvaksi ja nosta maitokattila liedeltä.

Jaa suklaarouhe kahteen korkeaan, kuumuutta kestävään lasiin. Kaada kuuma maito ja likööri laseihin, laita vaahtokaramelleja pinnalle ja tarjoa.

Raakakaakaojuoma, 1 annos

Matleena Lahti on kirjoittanut tömäkän tietopaketin raakasuklaasta, tämän päivän yhdestä hittituotteesta. Raakasuklaata & superruokaa (valokuvat Satu Nyström, readme.fi 2014) kirjassa esitellään kaakaon lisäksi koko joukko sen kanssa yhteensopivia ruoka-aineita.  Mainio tietopaketti superfoodien ystävälle!

2-3 tl raakakaakaojauhetta

1 tl kookospalmusokeria

ripaus suolaa

n. 2 dl maitoa tai kasvimaitoa

Sekoita kaakaojauhe, sokeri ja suolaripaus lasin pohjalle. Kaada sekaan lämmitetty, korkeintaan 43-asteinen neste ja sekoita hyvin.