Pitkä hellejakso on hellinyt heinäkuun lomalaisia, mutta ruokahuollolle se asettanut omat rajoitteensa. Jotta sisällä ilma säilyisi kohtuullisen viileänä, olemme siirtäneet ruuanvalmistuspisteen mökin terassille. Yhdessä keittolevyllä, vedenkeittimellä ja sähkösavustimella pärjää pitkälle. Sähkösavustin toimii kuin uuni, kun sitä käyttää ilman  savustuspuruja. Paistoin aamiaissämpylät siinä yön yli nousseesta taikinasta ja hyvin toimi. Sämpylät piti kääntää paiston puolivälissä, koska savustumessa on vain alalämmön vastus.

Kylmät salaatit ovat helteellä parasta ruokaa: helppoja valmistaa melkein mistä vain saatavilla olevista raaka-aineista.

Lomalukemisena mökillä minulla on pari Japani-aiheista kirjaa, joista sain kimmokkeen tähän salaattiin. Kimiko Barberin The Japanese Kitchen (valokuvat Martin Brigdale, Kyle Kathie Limited 2004) on mainio yleiskatsaus japanilaisen ruokakulttuurin historiaan ja raaka-aineisiin, mukana on myös reseptejä.

Bradley J. Willcoxin, Craig Willcoxin ja Makoto Suzukin The Okinawa Programme (Clarkson Potter, 2001) kertoo kirjoittajien Okinawan saarella toteuttaman tutkimushankkeen tuloksista. Saaren ruokavalio ja elämäntapa ovat olleet tieteellisen kiinnostuksen kohteena, koska siellä väestöstä on suhteellisesti eniten satavuotiaita ja he ovat myös terveempiä ja toimintakykyisempiä.

Okinawalaisten terveyden  taustalla on kohtuullinen elämäntapa, jossa korostuvat päivittäinen hyötyliikunta, sosiaalinen aktiivisuus, kasvisvoittoinen ruoka, runsas soijatuotteiden käyttö sekä kovien rasvojen ja lisätyn sokerin puuttuminen lähes täysin sekä niukka alkoholin käyttö. Okinawalainen ei syö itseään koskaan täysin kylläiseksi, ylipaino ja siihen liittyvät korkea verenpaine ja sydänsairaudet ovat saarelaisten keskuudessa hyvin harvinaisia.

Nuorempi sukupolvi on länsimaistunut, uuden elämäntavan vaikutukset ovat valitettavasti näkyneet jo länsimaisten elintasosairauksien yleistymisenä.

Soba-nuudelit valmistetaan tattarijauhoista, mutta taikinaan lisätään yleensä myös vehnää. Tarkista raaka-aineet pakkauksesta, jos olet valmistamassa ruokaa keliaakikolle!

Sobanuudelisalaatti tofun ja avokadon kera, kahdelle

kaksi nippua soba-nuudeleita

1 avokado

4 suurta retiisiä

1/4 keräsalaattia

200 g tofua

pieni nippu ruohosipulia

1 rkl seesamiöljyä

3 rkl soijakastiketta

1 tl chilikastiketta

2 rkl yuzu-kastiketta tai sitruunamehua

Sekoita seesamiöljy, soijakastike ja yuzu-kastike tai sitruunamehu keskenään kulhossa. Keitä sobanuudelit väljässä vedessä noin 3 minuutin ajan, kaada nuudelit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna valua ja lisää ne kastikekulhoon, sekoita mukaan myös silputtu ruohosipuli ja kuutioitu tofu.

Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa puolikkaat vielä puolikkaiksi. Poista kuoret ja viipaloi neljännekset niin, että ne jäävät tyvestä kiinni toisiinsa, saat niistä kauniit viuhkat salaattivadille. Japanilaisessa ruuassa tärkeää on myös se, miten ruoka on aseteltu. Viipaloi relitiisit, ota isoimmista retiiseistä pienellä kukkamuotilla koristeeksi muutama kukka.

Suikaloi salaatti ja levitä se tarjoiludille, kaada nuudeliseos vadin keskelle. Asettele retiisit ja avokadot kauniisti vadille, koristele retiisikukkasin.

Oishii desu! Herkullista!