Syksyä kohti mennään, sateen ropistessa on hyvä hetki pistää uuni lämpenemään ja pyöräyttää täyteläinen lasagne. Samoilla lämmöillä voi jälkiruuankin tehdä uunissa, vaikka ensimmäisistä omenapudokkaista.
Lasagnen teossa on hieman vaivaa, mutta lopputulos on sen arvoinen. Tomaattikastike on kaiken perusta, sen täytyy olla hyvin maustettua ja täyteläistä, jotta makua riittää myös pastalevyihin. Kastikkeessa saa kuitenkin olla reilusti nestettä, koska pastalevyt imevät itseensä runsaasti kosteutta.
Juustokastike pehmentää tomaattikastikkeen voimakkuutta. Mökkikeittiössä tomaattikastike tehdään niistä aineksista, mitä ruokakomerosta ja kasvimaalta löytyy, tuoreet yrtit ja sipulit ovat arjen pientä ylellisyyttä. Avomaalla kasvaneen timjamin aromi on aivan omaa luokkaansa verrattuna kaupan ruukussa kasvaneeseen sukulaiseensa. Ylikypsät tuoreet tomaatit sopivat kastikkeeseen erinomaisesti.
Tonnikala-lasagne
Tomaattikastike:
2 prk kirsikkatomaatteja tomaattimehussa (tai tomaattimurskaa)
400 g purkki tonnikalaa öljyssä
4 dl vettä
3 nuorta punasipulia varsineen
1 varsisellerin varsi
5 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
tuoretta timjamia, basilikaa, lehtipersiljaa
Puhdista ja pilko varsiselleri, sipulit ja valkosipulit, lisää sipulin varret vasta yrttien kanssa. Lorauta kattilaan öljyä, kaada silputut kasvikset siihen kuullottumaan pariksi minuutiksi. Lisää tomaatit liemineen – olen niin ihastunut näihin kuorineen säilöttyihin kirsikkatomaatteihin, kuorissa on intensiivisin maku ja väri. Tomaattien kalttaaminen on mielestäni yleensä turhaa sievistelyä. Anna hautua pienellä lämmöllä 20 minuuttia, tee sillä välin juustokastike. Ennen lasagnen kasaamista lisää tonnikala, yrtit ja mausteet, anna kypsyä muutama minuutti. Painele kauhalla tomaattien rakenne rikki, etteivät ne pullistele levyjen välissä.
Vaalea juustokastike
3 dl kevytkermaa
3 dl vettä
1,5 rkl maissitärkkelystä
50 g raastettua pecorinoa
suolaa, mustapippuria
(muskottipähkinää)
Mittaa nesteet kattilaan, sekoita joukkoon maissitärkkelys. Kiehauta kunnes kastike sakenee. Ota kastike liedeltä ja lisää juustoraaste, mausta suolalla ja mustapippurilla, halutessasi myös muskottipähkinällä.
Kokoa lasagne näin: kastikkeiden lisäksi tarvitse noin 300 g lasagnelevyjä. Voitele suorakaiteen muotoinen iso vuoka öljyllä. Asettele pohjalle lasagnelevyjä. Ne saavat mennä hieman limittäin, tarvittaessasi voit murtaa niistä sopivan kokoisia palasia. Kaada päälle reilusti tomaattikastiketta, lisää uusi kerros pastalevyjä ja kastiketta, kunnes kaikki tomaattikastike on käytetty. Päällimmäiseksi aseteltujen pastalevyjen päälle kaadetaan juustokastike.
Paista lasagnea uunin keskitasolla noin tunnin ajan 200 asteessa. Anna sen vetäytyä huoneenlämmössä vartin verran ennen tarjoilua. Lasagne melkein paranee levätessään seuraavaan päivään.
Tomaattikastikkeeseen voi tonnikalan sijaan lisätä suikaloitua kesäkurpitsaa, esikäsiteltyjä sieniä, soijarouhetta tai jauhelihaa.