Tavallisia ja käärmeellisiä laskiaispullia

Suomi on herkullisella tavalla idän ja lännen ruokaperinteiden välissä. Laskiaisen aikaan pääsemme nauttimaan  molempien ilmansuuntien sesonkiherkuista. Venäläisen keittiön blinit ja ruotsalaisen keitiön laskiaispullat ovat vakiinnuttaneet paikkansa meidän ruokavuodessamme. Näillä herkuilla lasketellaan vauhdilla kohti pääsiäistä ja kevättä, kesän maku pilkahtelee laskiaispullien mansikkatäytteessä. Joidenkin mielestä pulliin kuuluu ehdottomasti mantelimassa, mutta lapseni eivät ole siihen lämmenneet, joten mansikkatäytte on meidän perheessämme muodostunut perinteeksi. Perinteet muuttuvat ja joustavat, se on niiden elinvoimaisuuden salaisuus.

Laskiaispullat

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 rkl kardemummaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

2 dl rypsiöljyä

1 luomumuna

12-13 dl vehnäjauhoja

voiteluun 1 luomumuna, päälle raesokeria ja kurpitsansiemeniä

täytteeksi 3 dl kuohukermaa + 2 tl vaniljasokeria, 200 g mantelimassaa tai mansikkatuoresurvosta (0,5 litraa puolijäisiä mansikoita, 1 klementiinin mehu ja 1,5 dl sokeria soseutetaan sauvasekoittajalla)

Mittaa huoneenlämpöinen vesi taikinakulhoon, liuota hiiva sen joukkoon. Lisää kulhoon sokeri, suola, muna, kardemumma ja puolet jauhoista. Sekoita voimakkaasti, helpoimmin se onnistuu yleiskoneen taikinakoukulla. Käsin vaivaaminen on tosin oivallista jumppaa käsille ja hartioille! Lisää öljy ja sen jälkeen loput jauhot. Vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan, kunnes se irtoaa kulhon laidoista. Taikina saa pikkupullia leivottaessa olla pehmeämpää kuin pitkoissa. Jätä taikina kohoamaan tilavuudeltaan kaksinkertaiseksi.

Huoneenlämpöiseen nesteeseen tehty taikina kohoaa hitaammin kuin lämpimään nesteeseen tehty. Pitkä kohotusaika tekee kuitenkin hyvää taikinan rakenteelle. Kannattaa  varata kohotukseen riittävä aika, taikinan voi jättää nousemaan jääkaappiin työpäivän ajaksi ja leipoa sen pulliksi töistä tultuaan. Nousemiseen varattu aika ei vaadi mitään aktiivista toimintaa, vain aikatauluttamista.

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä pari minuuttia, älä revi taikinan sitkoa rikki. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi, noin 20-24 kpl. Makuasia on, kuinka suuria laskiaispullistaan haluaa. Pyörittele palat joko pyöreiksi pulliksi tai käärmemäisiksi pötköiksi. Asettele pullat nousemaan ja käärmeet luikertamaan leivinpaperilla vuoratulle pellille, jätä riittävästi väliä niiden kohoamista varten. Anna nousta liinan alla puolisen tuntia. Voitele pullat kevyesti vatkatulla munalla, leikkaa käärmeisiin matalat viillot ja paina kurpitsansiemenet silmiksi. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa kymmenisen minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea. Liian vaaleiksi jääneiden pullien kuoreen ei ehdi kehittymään makua.

Jäähdytä pullat huoneenlämmössä ritilän päällä. Leikkaa pullien päältä irti hattu, käärmepullat halkaistaan pituussuunnassa kahtia. Täytä pullat makusi mukaan mantelimassalla tai mansikkasurvoksella ja kermavaahdolla. Pullia tulee niin iso satsi, että tarvitset niiden nauttimisessa apujoukoiksi ystäviä tai naapureita!

Pullia voi pakastaa täyttämättöminä ja täyttää tarpeen mukaan. Kermavaahdon sijaan voi panna täytteeksi uunissa kevyesti lämmitettyjen pullien sisään lusikoida vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa!