Leipä.

Sitä syödään kaikkialla. Keittiöelämäni kohokohtia oli oppia leipomaan kunnon leipää. Ensimmäiset 20 vuotta meni harjoitellessa. Hapanjuuren myötä pääsin sille tasolle, josta olin haaveillut. Isoin opetus oli lopettaa taikinanesteen lämmittäminen hiivataikinoita varten. Mitä pidempään taikina nousee, sitä maukkaampi lopputulos. Hiljaa hyvä tulee.

Arja-Elina Laine on omistanut kokonaisen kirjan leivälle ja leipäkulttuurille. Kuvat kirjaan on ottanut Anni-Sofia Savela. Leipä. Leipojan keittiössä (Readme.fi 2020) kertoo leivän pitkästä historiasta. Reseptivalikoimaan mahtuu kaikkea nopeista leivinjauheella kohotetuista leivonnaisista hapanjuurella hitaasti nostatettuihin leipiin, monenlaisiin piirakoihin ja pizzoihin.

Leipä-kirja on hyvä kotileipurin perusteos, perusohjeita muuntelemalla sillä voi leipoa monenlaisia suolaisia herkkuja. Kirjan lopussa on muutamia hyviä leipien kanssa syötävien tahnojen ohjeita. Kirjan ohjeet on helppo muuntaa vegaanille sopiviksi käyttämällä kasvisperäisiä maitotuotteiden vastikkeita. Mukana on muutamia gluteenittomia ohjeitakin.

Kotona leivotut karjalanpiirakat ovat ihania. Jos puuron keittäminen piirakoiden täytteeksi tuntuu työläältä, voit leipoa piirakkataikinasta lastuja ja syödä niitä haluamasi lisukkeiden kanssa tai napostella kuin perunalastuja. Kas tässä kirjan ohje:

”Ruispiirakoiden kuoritaikina

Aidossa karjalanpiirakassa kuori on ruista, ja hienompi ruissihtijauho tai hieno täysjyväruisjauho helpottavat leipoutuvuutta. Halutessasi voit helpottaa vielä enemmän leipomista korvaamalla ruissihtijauhot vehnäjauhoilla ja lisäämällä vähän öljyä taikinaan. Valmista kuoritaikinasta haluamiasi piirakoita: ohraisia karjalanpiirakoita tai pyöreitä porkkanapiirakoita. Kuoritaikinasta on kätevää valmistaa lisäksi ruislastuja.

4 dl (240 g) ruisjauhoja
2 dl (130 g) ruissihtijauhoja, hienoja täysjyvävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
1 tl suolaa                                                                                    2,5 dl kylmää vettä (1 rkl rypsiöljyä)

Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset hyvin keskenään puulastalla ja sen jälkeen kädellä niin, että saat muovailuvahan paksuisen taikina. Vehnäjauhot ja öljy helpottavat taikinan käsiteltävyyttä. Laita päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
Ruislastut, 20 kpl

1/2 annosta kuoritaikinaa

Lämmitä sähköuuni 225 asteeseen. Leivo puolesta annoksesta kuoritaikinaa tasapaksu tanko ja jaa se 20 palaan. Pyörittele palat palloiksi (à 15 g) ja paina ne mataliksi kakkaroiksi. Leivo niistä pulikalla ruisjauhotetulla leivinpöydällä mahdollisimman ohuita soikeita lastuja. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan isoksi, hyvin ohueksi levyksi (30 x 50 cm) ja leikata siitä taikinapyörällä 3 x 6 cm suorakaiteita. Levitä lastut uunipellille ja paista ne kauniin värisiksi uunin keskitasolla, 7-10 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä dippikastikkeiden tai smetanan, mädin ja sipulikuutioiden sekä tillin kanssa.”