Letut ovat vaivan arvoiset!

Letut

4 dl täysmaitoa

2 luomumunaa

2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

paistamiseen (kirkastettua) voita

Lettujen paistamisesta tulee aikamoinen käry, jota ei liesituuletinkaan kokonaan pysty estämään. Kirkastettu voi kestää kuumentamista paremmin kuin tavallinen voi ja käryäkin tulee vähemmän. Sulata voi pienessä kattilassa sekoittamatta, anna seista jonkin aikaa. Kaada pinnalla oleva kirkas voi toiseen astiaan, jäljelle jääneen samean heran voit käyttää nesteeksi lettutaIkinaan. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi, sauvasekoittimella saat sileän taikinan sukkelasti. Anna taikinan turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Paista pieniksi letuiksi tai suuremmiksi räiskäleiksi voin kanssa pannulla.

Mansikka-herukkahillo

500 g pakastemansikoita

500 g pakastettuja mustaherukoita

750 g hillosokeria

Jos käytössäsi ei ole hyvää kylmäkellaria, voi hilloa keitellä talven mittaan pakastetuista marjoista aina tarpeen mukaan. Pane jäiset marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan, anna sulaa puolijäisiksi. Kuumenna kattila hiljalleen, sekoita hilloa pohjaanpalamisen välttämiseksi. Anna kiehua pulpahdellen 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä niin, että marjat eivät enää noude hillon pintaan. Kuori vaahto pois – vaahto tarjoaa houkuttelevan kasvualustan hillon vihollisille eli homeitiöille. Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin Jos hilloa on tarkoitus säilyttää pidempään, voit lisätä siihen luonnon omaa säilöntäainetta eli natriumbentsonaattia. Marjoja voi vaihdella sen mukaan, mitä on kesällä pakkaseen saanut haalittua. Myös pakastetut raparperiviipaleet sopivat erinomaisesti mansikoiden kanssa yhteen. Hilloa voi maustaa mielensä mukaan kokonaisilla mausteilla: kanelitanko, vaniljatanko, tähtianis. Vähemmän onnistuneet kokeilutkin kestää, jos ei omaperäistä hilloa ole useampaa litraa…

Kinuskikerma

2 dl kluohukermaa

1/2 dl kinuskikastiketta

Vaahdota kerma, sekoita siihen kinuskikastiketta maun mukaan.

Rakenna annokset kuumista ohukaisista, hillosta ja kinuskikermasta.