Höyryävä borssi maistuu smetanan ja rapeakuorisen leivän kanssa!

Hrr, näillä pakkasilla jo ajatus kuumasta borssikeitosta lämmittää, se on todellista pakkaspäivien ruokaa. Borssia syntyy tällä ohjeella viitisen litraa, puolikkaasta annoksestakin riittää keittoa viidelle tai kuudelle. Borssi vain paranee lämmitettäessä eikä tykkää huonoa pakastamisesta. Pitkään haudutettavia ruokia kannattaa tehdä kerralla enemmän, jos on mahdollisuus niitä pakastaa. Tämä keitto on oiva esimerkki siitä, miten uusia ravitsemussuosituksia voi käytännössä noudattaa. Smetanan sijaan voi keiton pinnalle ripotella siemeniä tai pähkinöitä.

0,5 dl oliiviöljyä

noin 2 l vettä + 3 tl suolaa tai kasvislientä

1/4 valkokaali

5 valkosipulinkynttä

2 isoa porkkanaa

5 punajuurta

1/2 juuriselleri

1 palsternakka

1 purjo

1 prk haudutettua punakaalia

2 suolakurkkua ja tilkka niiden lientä

1,5 dl punaisia linssejä

2 laakerinlehteä

2 rkl tomaattipyreetä

10 mustapippuria

suolaa

Suikaloi kaali, kuori ja paloittele juurekset  pieniksi kuutioiksi, Halkaise purjo, puhdista hyvin mullat pois sen sisuksista, suikaloi puolikkaat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Kuutioi suolakurkut pieniksi kuutioiksi.

Lorauta öljy vähintään 5 litran vetoiseen kattilaan, kuullottele suikaloitua kaalia ja valkosipulia siinä viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää sen jälkeen laakerinlehdet, pippurit, punakaali liemineen sekä kuuma liemi tai vesi ja suola, sen jälkeen juurekset. Anna hautua hiljalleen kiehuen kannen alla noi 40 minuutin ajan. Tarkista suola.

Lisää huuhdellut linssit, purjosuikaleet, tomaattipyre ja suolakurkkukuutiot, kypsennä vielä puolisen tuntia. Jos keitto on kovin sakeaa, lisää vettä.

Tarjoa höyryävän kuumana smetanan tai pähkinöiden sekä tuoreen maalaisleivän kanssa.