Lohilaatikko syntyy yksinkertaista ja edullista aineksista, puolet kermasta voi huoletta korvata maidolla maun kärsimättä. Puolitoistakiloisesta kirjolohesta syntyi laatikon lisäksi iso kattilallinen lohisoppaa ja mehevät paistetut lohipihvit. Ruodoista ja päästä saa täyteläisen liemen keittoa varten, kidukset on muistettava nipsaista pois.

Lohilaatikko, 6 annosta

300 g lohi- tai kirjolohifileetä

1100 g perunoita = noin 8 kpl

2 rkl kasviöljyä

puolikas purjo

2 dl kevytmaitoa

2 dl kevytkermaa

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

(pieni nippu tilliä)

Kuori pestyt perunat ja viipaloi ne. Puhdista purjo huolellisesti, leikkaa viipaleiksi. Perkaa kala ruodottomaksi ja paloittele se.

Voitele uunivuoka öljyllä, lado puolet perunoista sen pohjalle, perunoiden päälle purjo ja lohipalat, halutessasi myös silputtu tilli. Asettele loput perunaviipaleet sievästi laatikon pinnalle.

Sekoita kerma, maito ja mausteet, kaada vuokaan ja painele aineksia lastalla. Painele laatikkoa paistamisen puolivälissä, että pinta ei kuivu liikaa. Kypsennä 220 asteessa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat pinnalta kauniin ruskeita. Tarjoa laatikon kanssa vaikkapa raikasta kaalisalaattia, se voittaa kalvakat ruukkusalaatit mennen tullen.