Marraskuu painaa päälle pimeänä ja kalseana, vastapainoksi sille valmistin paistoksen aurinkoisena hehkuvasta kurpitsasta, punajuurista, valkopavuista ja pecorinojuustosta. Salaatin kanssa täyteläinen kasvisvuoka on kokonainen ateria, vaahterasiirapin makeus helpottaa myös kaamoksessa usein pahenevaa makeanhimoa. Maustepippuri antaa paistokseen jouluisen aromin, ihanat tuoksut purkautuvat uunista kypsymisen aikana. Samassa uuninlämmössä voi toki paistaa jälkiruuaksi vaikkapa marjapiirakan tai pannukakun.

Kotimainen porkkana ja lanttu käyvät kurpitsan sijaan tähän vuokaan, silloin voit kypsentää kaikki juurekset yhtä aikaa uunissa noin tunnin ajan folion alla. Tämä on vakava vaihtoehto joulun perinteisille laatikoille!

Kurpitsa-punajuurivuoka

1 hokkaido- tai myskikurpitsa

1 kg punajuuria + 1 rkl suolaa keitinveteen

1 prk suuria valkoisia papuja

50 g pecorino-juustoa paksuina lastuina

2 tl timjamia

1 tl mustapippuria tai maustepippuria

1 tl suola

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl vaahterasiirappia

Koska punajuuret kypsyvät kurpitsaa hitaammin, kannattaa ne kypsentää valmiiksi: pese punajuuret ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa kannat pois kypsistä juureksista, nylje kuoret pois. Leikkaa punajuuret puoliksi tai suuremmat neljäksi lohkoksi. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Lohko kurpitsa neljään osaan, poista siemenet ja kuori. Viipaloi kurpitsat parin cm vahvuisiksi viipaleiksi.

Voitele uunivuoka öljyllä, lado vuokaan vuorotellen punajuurilohkoja ja kurpitsaviipaleita. Levitä pavut tasaisesti paistoksen pinnalle, painele juustolastuja kasvisten lomaan. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Valuta paistoksen pinnalle öljyä ja vaahterasiirappia. Peitä vuoka alumiinifoliolla, kypsennä uunin keskiosassa 30-40 minuutin ajan kunnes kurpitsat ovat täysin pehmeitä. Poista folio viimeisten 10 minuutin ajaksi vuoan päältä.