Rakastan marenkeja! Niiden kepeyttä ja rapeutta, helppoutta ja monipuolisuutta! Ne puhkeavat täyteen makuloistoonsa päästessään yhteen kuohukerman ja hapokkaiden marjojen kanssa.Niiden valmistukseen ei tarvita kuin valkuaisia ja sokeria, vegaanit korvaavat valkuaiset kikhernepurkin liemellä.

Halusin alunperin vaihtelua laskiaispulliin ja päädyin kermavaahdolla ja vadelmilla täytettyihin marenkeihin. Paistoin marengit puolipallon muotoisissa silikonivuoissa, joista syntyikin varsinaisia laskiaispalloja. Vadelmat ovat peräisin omalta kasvimaalta, niissä on tallessa kaikki heinäkuun lämpö ja auringon kypsyttämät aromit. Kaikista marjoista rakastan eniten vadelmia!

Marenkiset lumipallot, 5-7 kpl koosta riippuen

3 munanvalkuaista, noin 90 g

noin 2 dl eli 180 g hienoa sokeria

Täytteeksi ja annosten koristeeksi:

2 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl kotimaisia pakastevadelmia

(suklaatryffeleitä)

Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä noin 5 cm. Pane puhtaaseen kulhoon valkuaiset ja sokeri, aseta kulho kuumaan veteen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri vesihauteessa todella kovaksi vaahdoksi, helpoiten se onnistuu sähkövatkaimella. Lämpimässä vesihauteessa vaahdotettua marenkimassaa kutsutaan sveitsiläiseksi marengiksi.

Jos sinulla ei ole käytössäsi muotteja, niin ei hätää: muotoile leivinpaperille puolipallon muotoisia kekoja marenkimassasta. Jokaiseen lumipalloon tarvitset kaksi puolikasta. Kypsennä marenkeja 110 asteessa noin puolitoista tuntia, anna kuivua vielä sen jälkeen yön yli huoneenlämmössä. Talvi on paras aika leipoa marenkeja, kun huoneilma on kuivaa – kerrankin siitä on jotain hyötyä.

Koverra pallonpuolikkaiden sileälle pinnalle varovasti kolot täytettä varten, mahdolliset lohkeamat voit korjata kermavaahdolla.

Vaahdota kerma, mausta sokereilla. Sekoita puolet kermavaahdosta ja puolet vadelmista keskenään, täytä seoksella puolipallojen kolot, levitä kermaa hiukan koko sileälle pinnalle. Paina kaksi puolikasta kiinni toisiinsa ja kas: marenkiset lumipallot ovat valmiit.

Tarjoile kermavaahdolla, vadelmilla ja suklaatryffeleillä koristeltuina annoksina. Kuvassa tarjoilijana on kuvanveistäjä Pekka Jylhän veistoksesta tuttu pupu ”With tremor and respect”