Työreissu kuljetti tänään aamulla Joensuuhun, Pohjois-Karjalan pääkaupunkiin, illaksi takaisin eteläiseen Suomeen. Lounas nautittiin Ravintola Teatterissa, tarjolla oli erinomaista, lempeästi kypsennettyä borssikeittoa. Salaattipöydästä löytyi mielenkiintoinen salatti,  jossa yhdistyivät sienet ja tattari harmonisella tavalla.  Kokeilin salaatin tekoa makumielikuvan perusteella palattuani illalla kotiin, jääkaapissa odotti rasiallinen ryöpättyjä karvarouskuja, lähimetsästä iltakävelyllä pari päivää aikaisemmin kerättyjä.

Tattari-sienisalaatti

2 dl kokonaista tattaria

130 g ryöpättyjä rouskuja

1 sipuli

2 tl suolaa, tl mustapippuria

1 rkl rypsiöljyä, 2 tl Worcertershire-kastiketta

Tattarit keitetään runsaassa vedessä kypsiksi, noin 15-20 minuuttia. Silppua sienet hienoksi, pane kulhoon ja lisää suola ja mausteet. Hienonna  sipuli ja huuhtele siivilässä kuumalla vedellä, näin salaatti pysyy raikkaan makuisena seuraavaankin päivään. Lisää sipuli salaatin joukkoon, sekoita ja anna viilentyä jääkaapissa. Hyvää tuoreen leivän päällä tai vihersalaatin kanssa!

*      *     *

Ehdin kipaista pikaisesti myös Joensuun kauppahallissa. Makumuistoksi lähti kotimatkalle Ylämyllyn luomu-piirakkajauhoja – sopivassa suhteessa ruista ja vehnää karjalanpiirakoiden kuoritaikinaa varten, sekaan vain vettä ja suolaa. Piirakoiden täytteeksi ostin Risto Laitisen luomutilan Ohraryynejä, joista pitäisi syntyä pehmeä ja hyvä puuro huolella hauduttamalla. Ryynipussissa kerrotaan, että kuoreton, paljassiemeninen Jorma-ohra on ikivanha suomalainen maatiaisohra. Siitä jauhetut suurimot, ryynit ja jauhot ovat kokojyvätuotteita. Maukas Jorma-ohra soveltuu mm. puuroksi, piirakantäytteeksi ja erilaisiin lisukkeisiin.

Kotiin tultua oli pakko laittaa vielä ohrapuuro hautumaan:

2 dl rikottuja ohraryynejä ja 2 dl vettä kiehautetaan,

mukaan lisätään litra maitoa (käytin vanhanajan täysmaitoa)

Haudutellaan kypsäksi vähintään puolisen tuntia, puuro vain paranee pitkästä hautumisajasta. Lisää lopuksi maun mukaan suolaa, 1-2 tl.

*      *      *

Päiväkahvin kanssa tarjoiltiin paikallisen Houkutus-kahvilan piirakkaa,  jossa oli täytteenä raikkaita marjoja ja omenaa muhevassa murotaikinakuoressa, välissä rahkakreemiä. Kun kotiin viemisiksi oli aluetoimiston Tuija vielä hommannut ohratäytteisiä piirakoita, oli ruokahullun päivä täydellinen. Kaiken kaikkiaan tuli hyvä mieli paikallisten tuotteiden hyvästä tarjonnasta ja oman ruokakulttuurin ylpeästä arvostuksesta.