Macaronien makuina lime, vadelma, salmiakki ja suklaa.

 

Ranskalaisten macaron-leivonnaisten suosiolla ei näytä olevan loppua. Ne tehdään yksinkertaisista aineksista: valkuaisista, mantelijauhosta ja sokerista. Oikea rakenne vaatii hieman harjoittelua, liian kuohkea taikina jää marenkimaiseksi. Mantelilla höystetty marenki on sinänsä ihan herkullista, ei-toivotunlaiset leivonnaisetkin voi aivan hyvin pistää tarjolle. Oikeaoppisessa jalassa on ”jalka”, vaahtomainen rengas pikkuleivän alareunassa. Pääliosa on kauniin sileä ja kuiva, mutta sisältä rakenne on pehmeä.

Macaronit – kuten munavaahdon rakenteeseen perustuvat leivonnaiset ylipäänsä – onnistuvat paremmin hieman vanhemmista munista. Valkuaiset kannattaa erotella keltuaisista jo edellisenä päivänä ja jättää valkuaiset kannellisissa astiassa huoneenlämpöön odottamaan taikinan tekemistä. Leivonnaiset paistetaan uunissa, joten pöpöistä ei tarvitse huolehtia.

Ilman väriaineita macaronit ovat vaaleita ja vaatimattomia. Elintarvikeväreillä saadaan aikaan täytteen makuaineita vahvistava vaikutus. Keltaisen kuoren sisällä sitruuna maistuu enemmän sitruunalta. Voit testata vaikutusta, jos testaat eri värisiä macaroneja odottamattoman makuisilla täytteillä: sinisiä mansikka-macaroneja, vihreitä appelsiinitäytteellä. Värillä on väliä!

Itse pidän eniten macaroneista, joiden kuoritaikinassa on makua. Taikinan rakenne rajoittaa maustamista, mutta joitain makuaineita voi lisätä ilman suuria ongelmia: kaakaojauhetta, raastettua sitrushedelmien kuorta, pikakahvijauhetta, kanelia, kardemummaa, vaniljaa, jauhettuja sokerikaramelleja. Viimeksi mainittujen sokerimäärä täytyy ottaa huomioon sokerin kokonaismäärässä.

Vaikka leipominen ei olekaan mitään rakettitiedettä, niin aina voi tulla yllätyksiä eteen. Vaikka raaka-aineiden määrät ovat oikeat, uuni sopivan lämpöinen, eivät macaronit onnistukaan. Mutta: harjoitus tekee mestarin, epäonnistumisista kannattaa yrittää kaivaa kaikki oppi esiin. Myös välineillä on väliä: ilman kaupallista mainostamistarkoitusta totean, että Saga-leivinpaperista macaronit irtoavat helposti, halpispapereista tuskallisen taistelun jälkeen.

Valmiina täyttämiseen!

Lime-macaronit

kuoret:

3 valkuaista

200 g tomusokeria

110 g mantelijauhetta

2 rkl Siro-hienoasokeria

1 limen hienoksi raastettu kuori

vaaleanvihreää elintarvikeväriä

Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe kulhoon. Raasta limen vihreä kuori jauhojen päälle. Vaahdota valkuaiset ja hienosokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe valkuaisvaahtoon, lisää haluamasi määrä väriä, jauhemainen on rakenteen kannalta parempi kuin nestemäinen. Sekoita taikinaa niin, että siihen ei enää jää huippua, jos panet lusikallisen taikinaa pellille. Liian juoksevaksii sekoitettu taikina leviää taas liikaa. Kokeilujen kautta saat tuntuman taikinan oikeaan koostumukseen.

Päällystä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Pane taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreäreikäinen tylla. Voit käyttää minigrip- pussia, johon leikkaat yhteen kulmaan pienen reiän. Pursotinpussi on helppo täyttä, kun taitan kärkiosan sivuun ja laitat pussi korkeaa, kapeaan astiaan, selviät hommasta ilman kolmea kättä tai suurta sotkua. Pursota taikinaa noin 3 cm halkaisijaltaan pikkuleiviksi. Jätä riittävät välit, ettei tuloksena ole levyllistä epämääräistä massaa.

Jätä macaronit odottamaan huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi. Pane uuni ajoissa lämpenemään 150 asteeseen. Kolauta peltiä pöytää vasten, ennen kun panet sen uuniin, saat ylimääräiset ilmakuplat pois leivonnaisista. Paista uunin alaosassa 10-12 minuuttia. Irrota jäähtyneet macaronit paperin päältä ja täytä. Jos leivonnaiset eivät irtoa, pane ne vielä 10 minuutiksi 100 asteeseen uuniin kuivumaan, kokeile välillä niiden irtoamista. Macaronien nuorten ideana on olla päältä siteitä ja kuivia, sisältä meheviä ja kosteita. Älä paista niitä liian kuiviksi, maku ja rakenne kärsivät.

Täyte:

1 prk Lemon curd- tahnaa

100 g valkosuklaata

vaaleanvihreää elintarvikeväriä

1 limen raastettu vihreä kuori

Sulata valkosuklaa vesihauteessa, sekoita siihen Lemon curd ja lisää väriä. Pursota joka toisen kuoren tasaisella puolelle täytettä ja paina toisen kuoren tasainen pinta sitä vasten.

Valmiit macaronit voi pakastaa, mieluiten ilman täytettä. Jos pakastat ne täytettyinä, kannattaa ne syödä heti sulatuksen jälkeen.

Suklaamakaronit

Kuoritaikinaan 1 rkl kaakaojauhetta

Täytteeksi kuumenna 1 dl kermaa, sulata siinä 200 g tummaa suklaata, anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Vadelmamacaronit

Kuoritaikinaan 1/2 tl murskattua rose-pippuria, muutama pyöräytys vaniljaa myllystä, punaista elintarvikeväriä

Täytteeksi keitä vadelmahillo 100 g vadelmista ja 50 g sokerista, keitä noin 10 minuuttia, kunnes hillo sakenee. Lisää lämpimään hilloon 150 g valkosuklaata, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Salmiakkimacaronit

Kuoritaikinaan 3 kpl turkinpippuria huhmaressa jauhettuna, mustaa elintarvikeväriä.

Täyttettä varten pane edellisenä iltana 100 g turkinpippureita ja 0,25 dl kiehuvaa vettä lasipurkkiin, sulje kansi, ravistele aika ajoin. Sulata vesihauteessa tai mikrossa 200 g valkosuklaata, sekoita salmiakkisiirappi joukkoon. Lisää halutessasi mustaa elintarvikeväriä.