Alex Nurmi: Alexin keittiössä (valokuvat Kristiina Hemminki, Tammi 2017)

Kokkina ja ruokakuvausten ammattilaisena Alex Nurmi haluaa arkiruoalta sekä hyvää makua että kauneutta. Hän jakaa reseptien lomassa vinkkejä, joiden avulla ruoka-annoksista saa entistä houkuttelevampia. Hän muistuttaa, että annoksen kauneus ei kuitenkaan lohduta, jos maku puuttuu. Viikon ruokalistan suunnittelu poistaa arjesta stressiä: hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Ruokakuvaukseenkin annetaan hyvä neuvoja kirjan lopussa, moni haluaa jakaa hyvät ateriakokemuksensa somessa kavereiden kanssa. Se on tämän päivän yhteisöllisyyttä.

Nurmen kirja on hyvä perusteos kotikokkaamisen aloittelijalle: perustyövälineet ja tekniikat käydään läpi, reseptit ovat monipuolisia ja kiinnostavia. Ainoa kummajainen on kirjan sponsorin esiintyminen kuvissa ja resepteissä, on harhaanjohtavaa antaa ymmärtää vain yhden kauppaketjun valkosuklaan sopivan uunissa paahdettavaksi. Se onnistuu millä tahansa valkosuklaalla! Sama pätee muihin tuoteasettelutapauksiin kirjassa.

Valitsin kirjasta kokeiltavaksi herkullisen oloiset maissilastuilla leivitetyt uppopaistetut kuhat. Markkinoilla on myös täysin gluteenittomia maissilastuja, käyttämällä niitä ja alkuleivityksessä maissitärkkelystä saa ruoan valmistettua gluteenittomaksi. Ohjeessa kalan  friteeraamiseen käytetään kokonainen litra öljyä, mutta käytännössä riittää 3-4 cm pienen kattilan pohjalla eli noin 3 dl. Öljyn voi siivilöidä ja käyttää uudelleen vastaavaan tarkoitukseen. Pikaruokaravintoissa samalla öljyllä keitetään ranskalaisia niin pitkään, että et halua sitä tietää!

”Maissilastuilla kuorrutettua kuhaa, ohje neljälle

700 g tuoretta kuhafilettä

2 tl suolaa

2 kananmunaa

1 rkl vettä

5.6 dl corn flakes -maissilastuja

2 dl vehnäjauhoja

1 l rypsiöljyä

Tämä resepti on kulkenut takataskussani vuodesta 1999 saakka. Ensimmäinen työpaikkani ravintolakokiksi valmistumisen jälkeen oli ravintola Rico Turussa, eikä siellä piiperretty fine diningia vaan tehtiin sitä mitä suuri yleisö halusi. Taisin ensimmäisenä kesä paistaa näitä kuhafileitä yli 500, joten friteeraus ja Kellogg’sin corn flakesit tulivat tutuiksi. Unohtakaa korppujauhot ja ja pankojauhot – parasta tulee maissilastuilla!

Leikkaa kuhat pienemmiksi annospaloiksi ja mausta suolalla kauttaaltaan. Valtaa munat ja vesi kulhossa sekaisin. Murskaa maissilastut hienoksi huhmaressa tai pienessä muovipussissa ja laita erilliseen kulhoon.

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot, toiselle kananmuna ja kolmannelle maissilastumurut. Leivitä palat ensin vehnäjauhoissa, pyöräytä sitten kananmunassa ja lopuksi maissimuruissa. Uppopaista 180-asteisessa rypsiöljyssä kapeassa, korkeassa kattilassa 1-2 minuutin ajan muutama kalapala kerrallaan.

Nosta kalapalat pois reikäkauhalla (tai kahdella haarukalla) ja anna valua hetki talouspaperin päällä. Tarjoa välittömästi, esim fenkolisalaatin ja remouladekastikkeen kanssa.”