Sokerileipuritaituri Markus Hurskaisen Makeeta (kuvat Johanna Siltanen, Teos 2020) on yksi kauneimpia ja luovimpia sokerileivoinnan oppaita, mitä olen aikoihin lukenut. Ohjeissa on klassikkoja uudella ootteellla ja Hurskaisen omia luovan työn tuloksia. Vegaanisia ja gluteenittomia ohjeita on kirjassa useita, ne on tehty yhtä tinkimättömästi maku ja kauneus edellä. Kokeilin heti kättelyssä kahta ohjetta, joista Xocobananan vuoro tulee myöhemmin tässä blogissa.

Kevään värejä toista limetorttu sopii pääsiäispöytään. Jos haluaa oikaista, voi pohjaan käyttää kaupan valmista makeaa piirakkataikinaa, mutta kookosjauhot antavat oman säväyksensä leivonnaiseen. Ohjeessa puhutaan paistoherneistä: minulla on tähän tarkoitukseen purkillinen kuivia papuja, jotka käytän aina uudelleen. Yhtä hyvin voi käyttää keraamisia kuulia tai puhtaita pikkukiviä. Limepiiraan täyte hyytyy happaman mehun ansiosta jopa ilman paistamista, 10 minuuttia riittää varmistamaan hyytymisen!

Tässä Hurskaisen herkullinen versio klassikoleivonnaisesta:

Lime Pie

Kookosmurotaikina

125 g pehmeää voita

60 g sokeria

175 g erikoisvehnäjauhoja

70 g kookosjauhoja

1 keskikokoinen muna

ripaus suolaa

Nypi pehmeä voi ja sokeri yhteen. Nypi joukkoon kuivat aineet ja lopuksi kananmuna. Sekoita käsin tasaiseksi, mutta varo vaivaamasta, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä puoli tuntia jääkaapissa. Voitele irtopohjavuoan tai kakkurenkaan reuna kevyesti voilla. Esilämmitä uuni 170 asteeseen.

Kauli levännyt taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä hiemän vuoan pohjaa suuremmaksi ympyräksi ja nosta vuoan tai kakkurenkaan sisään. Painele taikina tasaiseksi pohjaan siten, että saat muodostettua kolmesta neljään cm korkean reunan piirakkapohjaan. Tarkista, että pohjaan ei jää reunoja. Paina foliosta kakkupohjan päälle reilu kaistale siten, että folio peittää myös reunat. Kaada paistoherneet tai karkeaa suolaa folion päälle painoksi siten, että herneet tai suola ylettyvät piirakan reunan tasalle. Paista pohjaa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on ottanut hieman väriä ja on kauttaaltaan kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetken ja nosta folio ja paistoherneet tai suola varovasti pois. Penslaa kypsä pohja kauttaaltaan kananmunalla ja paista uunissa vielä noin viisi minuuttia kunnes kananmuna on kypsynyt ja muodostanut kalvon pohjan päälle. Näin pohja säilyttää rapeutensa paremmin. Siirrä valmis pohja sivuun odottamaan täytettä.

Limetäyte

4 kpl keltuaista1 prk (375 g) kondensoitua maitoa

2 limen kuori hienoksi raastettuna

4 limen mehu

Esilämmitä uuni 170 asteiseksi. Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa ja vatkaa keskinopeudella viisi minuuttia. Kaada täyte kypsän pohjan päälle ja paista uunissa 10-12 minuuttia, kunnes täyte on hieman hyytynyt ja saanut väriä. Jäähdytä jääkaappikylmäksi ennen koristelua. Voit hyvin myös tehdä piirakan valmiiksi jääkaappiin esim.  jo päivää ennen tarjoilua.

Italialainen marenki

90 g vettä

250 g + 25 g sokeria

100 g valkuaisia

Mittaa vesi ja 250 g sokeria kattilaan. Laita valkuaiset (metalliseen) kulhoon. Laita kattila liedelle ja aloita samalla valkuaisten ja 25 g sokerin vaahdottaminen sähkövispilällä tai yleiskoneen vispilällä.

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja keitä sokeriliemi 121 asteiseksi. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria, niin tähän kuluu reippaasti kiehuen noin 5-7 minuuttia aikaa, sokeriliemen kuplista tulee nesteen haihtumisen myötä raskaampia).

Jatka valkuaisvaahdon vatkaamista, kaada samalla varovasti kuuma sokeriliemi vaahdon joukkoon niin, että lientä ei osu vispilään tai kulhon reunaan. Vatkaa marenkia voimakkaasti, kunnes se on noin 40-asteista.

Pursota marenki jäähtyneen piirakan päälle yksittäisiksi keoiksi. Liikuta tyllaa kevyesti ylös-alas pursottaessasi, niin saat hauskan aaltoilevan pinnan marenkiin.

Polta marengin pinta varovasti kaasupolttimella tai laita piirakka uuniin pariksi minuutiksi 250 asteeseen grillivastuksen alle.