Mansikka-aikaan kuuluu ehdottomasti täytekakku! Tänä vuonna mansikat kypsyvät ennätyksellisen aikaisen jopa täällä Pohjoisessa. Samaan kakkuun pääsivät Huutolan Matilta saadut viimeiset hillat ja oman maan ensimmäiset mansikat. Pohjoisessa puhutaan hillasta, etelässä lakasta, mutta sama soiden kultainen aarre on kyseessä!

Mielelläni teen vegaanista ruokaa aina kun se on mahdollista, mutta täydellistä sokerikakkupohjan vegaanista vastinetta en ole onnistunut kehittämään. Vegaaniset kakkupohjat toimivat hyvin raskaammissa kakuissa, etenkin suklaisissa. Tämän kakun pohja leivottiin siksi luomumunista.

Valkosuklaa-marjaunelma

pohja:

4 luomumunaa

2 dl hienoa sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

Voitele kakkuvuoka margariinilla, jauhota kevyesti vehnäjauhoilla. Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita jauhot keskenään.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tanakaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot, sekoita mahdollisimman vähän lastalla nostellen. Kaada taikina vuokaan, aseta vuoka ritilälle uunin alimmalle tasolle. Kypsennä noin 50 minuutin ajan. Ota kypsä kakku pois uunista, anna jäähtyä viitisen minuuttia. Irrota kakku vuoan reunoista, ravista vuokaa ja kokeile, että se on irti pohjasta. Kumoa kakku varovasti tarjoiluvadille. Anna jäähtyä, mieluiten seuraavaan päivään asti.

Täyte:

1 prk Oatleyn vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai Alpron soijavispiä

200 g valkosuklaata

5 dl sokeroituja hilloja tai mansikoita murskattuna + 1/2 dl sokeria

pinnalle tuoreita mansikoita, koristeeksi syötäviä kukkia

Sulata valkosuklaa mikrossa: puoli minuuttia kerrallaan, sekoitus ja uusi puoli minuuttia, kunnes suklaa on sulanut. Jätä odottamaan huoneenlämpöön. Vaahdota vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen sulatettua suklaata kerrallaan, koko ajan vatkaten kunnes kaikki suklaa on vaahdossa ja se on tukevan oloista.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan vaakasuorasti. Jätä alin osa tarjoiluvadille. Kostuta pohjaa kevyesti appelsiini- tai omenamehulla. Levitä puolet hilloista tai mansikkasurvoksesta pohjan päälle. Levitä sen päälle noin 1/4 valkosuklaavaahdosta. Aseta toinen pohjalevy päälle, kostuta sitä kevyesti ja levitä sille loput hillat.

Lusikoi loppu vaahto kakun päälle. Levitä sitä lastalla ohuesti kakun reunoille. Tasoita loppu vaahto kakun päälle. Asettele pinnalle mansikoita, koristele kakku syötävillä kukilla. Myös basilikan lehdet sopivat kakkuun koristeiksi, basilika sointuu hyvin yhteen valkosuklaamoussen kanssa.

Pane kakku jääkaappiin, niin  maut saavat tasaantua. Nauti helteellä jääkahvin ja rakkaiden ihmisten kera.

Jääkahvi valmistuu helposti: 1 annos espressoa tai muuta vahvaa kahvia lasiin, päälle kylmää kauramaitoa tai lehmänmaitoa, jääpaloja ja sokeria maun mukaan.