mansikka trifle

Mansikat ovat täällä, pulleina ja punaisina, ihanan aromaattisina. Ensimmäiset maistuvat ihan sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa, mutta niistä saa monenlaista herkkua jalostettua. Kotimaisia, puhtaita marjoja kannattaa panna pakkaseenkin talven varalle, siten voi itse varmistaa marjojen laadun.

Trifle on englantilainen jälkiruoka, jonka historia juontaa vuosisatojen päähän. Ensimmäinen maininta siitä on englantilaisessa keittokirjassa vuodelta 1596. Italiassa vastaava jälkiruoka tunnetaan nimellä zuppa inglese. Alkuajoista trifle on muuttunut paljonkin, mutta perusidea on pysynyt samana: se on kerroksittain kulhoon koottu jälkiruoka, jossa on kakkupohjan lisäksi kermavaahtoa, vaniljavanukasta sekä marjoja, hedelmiä, hyytelöä tai hilloa, sokerikakun kostukkeena on usein jotain väkevää viiniä. Triflet voi koota myös annosmaljoihin.

Mansikkatrifle

Tähän trifleen tarvitset vaniljalla maustettua kermavaahtoa, marenkeja, mansikoita, marjakiisseliä sekä sokerikakkua. Kaupan valmiit marengit ja marjakiisseli käyvät hyvin, jos ne tuntuvat työläiltä valmistaa hellekelillä. Kakkupohjan sijaan voit käyttää italialaisia savoiardi-kekesejä, joista tiramisukin valmistetaan. Kaupan kakkupohjat ovat mielestäni niin järkyttäviä, että niillä en lähtisi hyvää jälkiruokaa pilaamaan.

Marjakiisseli

1 litra hyvää marjamehua + sokeria maun mukaan

4 rkl perunajauhoja

5 dl marjoja, tuoreita tai pakastettuja

Sekoita mehu, sokeri ja vehnäjauhot kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Ota kattila pois liedeltä, lisää marjat ja jätä jäätymään. Isoimmat marjat kannattaa viipaloida. Kiisseliä jää tästä annoksesta yli myöhemmin nautittavaksi. Kiisseli on mainio kevyt ja raikas jälkiruoka, venäläisen keittiön lahja maailmalle.

Sokerikakku:

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl mantelijauhoa

1 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla, pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää munavaahtoon varovasti sekoittaen. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leikkaa pohja jäähtyneenä sopivan kokoisiin paloihin, joita on helppo asetella kerroksittain kulhoon.

 

Valmiit marengit ovat keveitä ja ilmavia.

Valmiit marengit ovat keveitä ja ilmavia.

Marengit

2 valkuaista

120 g tomusokeria

Vaahdota valkuaiset ja sokeri tanakalsi vaahdoksi, työtä helpottaa valkauskulhon upottaminen suurempaan astiaan, jossa on kuumaa vettä. Näin valmistettua marenkia mutsutaan sveitsiläiseksi marengiksi. Valmis vaahto on niin tiukkaa, että voit vaikka nostaa kulhon ylösalaisin, eikä vaahto hievahdakaan. Lusikoi vaahtoa ruokalusikallinen kerrallaan keoiksi leivinpaperin päälle. Kuivata marenkeja 100 asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Päästä välillä uuniin kertynyt kosteus pois avaamalla uunin luukku hetkeksi. Kuivat marengit säilyvät ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.

 

Triflen kokoaminen:

Iso kulho

Sokerikakkua paloiteltuna

Marenkeja

5 dl kuohukermaa + 1 rkl vaniljasokeria vaahdotettuna

5 dl marjaisaa kiisseliä

1 litra mansikoita

Painele pala sokerikakkua kulhon pohjalle, levitä sille kiisseliä, pari murskattua marenkia, viipaloituja mansikoita sekä kermavaahtoa. Lisää kerroksia samalla tavalla , peitä pinta kermavaahdolla ja koristele kokonaisilla mansikoilla ja marengeilla.  Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.

Tämän herkun voit valmistaa myös jäätelöstä: kuutio litran paketti vaniljajäätelöä kerman sijaan, nauti heti. Vadelmat sopivat tähän yhtä hyvin kuin mansikat, niiden kanssa sopii hyvin myös suklaajäätelö.

mansikkakakku 2014 pakattu

Mansikka-appelsiinikakku rengasvuoassa

Rengasvuoassa paistettuun kakkupohjaan jää mainio kolo täytteille, se kypsykin nopeasti.

Kakkupohja

4 munaa

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Voite rengasvuoka voilla ja jauhota se vehnäjauhoilla. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vaahdota munat ja sokert tukevaksi vaahdoksi. Ripottele sekaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada taikina rengasvuokaan, kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 30 minuutin ajan. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sen jälkeen leikkuulaudalle jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan vaakasuorassa.

Täytteet:

2,5 dl Flora vispiä

2 rkl sokeria

1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu

1 dl mansikkahilloa

1 appelsiini paloiteltuna

1 litra mansikoita

Kakun kokoaminen:

Vaahdota  Flora vispi kovaksi vaahdoksi, mausta vaahto sokerilla ja   appelsiinin raastetulla kuorella. Aseta alin kakkupohja tarjoiluvadille, kostuta appelsiinimehutta ja levitä sille ensin hilloa ja sen jälkeen appelsiinivaahtoa, lisää keskimmäinen kerros samalla tavalla. Aseta lopuksi päälimmäinen kerros ja levitä loppu appelsiinivaahto kakun päälle. Sekoita puolet mansikoita appelsiivipalojen kanssa ja täytä niillä kakun keskelle jäävä kolo. Asettele loput mansikat kakun reunoille.