Perinteinen täytekakku on meidän perheen juhlaperinteessä kunniapaikalla. On ihanaa huomata, että lapsenlapsillekin syntymäpäiväkakulla on erityinen merkitys, vaikka pöydässä on jos millaisia herkkuja.

Lapsenlapseni Minttu toivoi syntymäpäiväkakkuunsa oikeita ruusuja, se oli kakkusuunnittelun lähtökohta. Kakkujen tekeminen on hauskinta juuri silloin, kun on jokin kakkua isompi ajatus mielessä. Ruusut ovat syötäviä kukkia, ne on hyvä liottaa tiskialtaassa haaleassa vedessä ja antaa valua pyyheliinan päällä kuiviksi.

Mansikkainen ruusukakku, 15-20 hengelle

Pohja:

6 luomumunaa

3 dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

Mansikkasose:

4 dl mansikoita

1 dl sokeria

2 rkl ruusuvettä

Täyte ja kuorrutus:

7,5 dl Flora vispiä tai kuohukermaa

3 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

4 prk  ananasmurskaa

Ruusujen sävyyn sopivaa elintarvikeväriä, oranssia ja pinkkiä

Koristeluun 20 ruusua

Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Taittele syvälle uunipellille leivinpaperi niin, että se ulottuu tasaisesti kaikille reunoille. Sekoita jauhot keskenään, ota valmiiksi siivilä esille.

Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä, pane vispauskulho tähän vesihauteeseen edistämään vaahdon kuihkeutumista. Vispaa munat ja sokeri tukevaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot parissa kolmessa erässä vaahdon joukkoon, sekoita lastalla varoen.

Kaada taikina leivinpaperille vuokaan, tasoita pinta lastalla. Kypsennä uunin keskiosassa noin 25 minuuti ajan. Anna pohjan jäähtyä ennen kakun tasaamista. Kakkupohjan voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä.

Soseuta kohmeiset pakastemansikat sokerin ja ruusuveden kanssa, jätä sose odottamaan.

Vaahdota Flora vispi kovaksi vaahdoksi, mausta sokereilla. Ota 1/4 vaahdosta eri kulhoon ja värjää se vaalean oranssiksi. Värjää muu vaahto vaalean pinkiksi.

Leikkaa kakkupohja kahtia saman kokoisiksi suorakaiteiksi. Irrota toinen puolikas varovasti leivinpaperista ja aseta tarjoiluvadille. Levitä pohjan päälle puolet mansikkasoseesta. Anna sen hieman imeytyä pohjaan, levitä sen päälle ananasmurska ja pinkkiä vaahtoa. Aseta toinen kakkulevy edellisen päälle, levitä sille vastaavalla tavalla ananasmurskaa ja mansikkasosetta. Kuorruta kakku kauttaaltaan pinkillä vaahdolla, tasota pinta metallilastalla. Pursota oranssilla vaahdolla ruusukkeita kakun pintaan.

Leikkaa ruusut irti varsista ja asettele niistä 18 kakun pinnalle. Irrota kahdesta ruususta terälehdet ja ripottele niitä kakun pinnalle ja reunoille. Asettele ruusun vihreitä lehtiä vielä koristeeksi vadin reunoille. Anna kakun vetäytyä tunti-pari jääkaapissa.