Elokuussa Suomen kesä on parhaimmillaan: marjat kypsyvät, sieniä alkaa nousta metsiin ja polkujen reunoille, sää on vielä kesäisen lämmin, illat lempeät ja hiljakseen tummuvat syyskuun lähestyessä.

Suomi 100-kesäkakkuni on kunnianosoitus punaherukalle, tärkeälle suomalaiselle talousmarjalle. Sitä on kasvanut perinteisesti joka pihassa, vaatimattomana se ei paljon hoitoa vaadi. Punaherukka on aromaattinen ja hapokas, sen hehkeä puna säilyy hyvin mehuissa, vispipuurossa ja leivonnaisissa. Itse syön sitä talven mittaan ämpärillisen verran jugurtin ja puuron lisukkeena. Leivonnaisissa sitä voi käyttää yksin tai yhdistettynä vadelmaan tai mansikkaan. Punaherukka on syyttä jäänyt mansikan varjoon monikäyttöisenä kotipuutarhan aarteena.

Punaherukka on arvokas myös ravitsemuksellisesti: 100 grammassa on energiaa  57 kcal, proteiinia 1,4 g, kaliumia 310 mg, rautaa 0,8 mg, kalsiumia 40 mg, magnesiumia 14 mg, folaattia 12 mikrogrammaa ja C-vitamiinia 30 mg, karotenoineja 71,5 mikrogrammaa.

Kakkupohjana on perinteinen sokerikakkupohja, jossa käytetään yhtä paljon vehnä-ja perunajauhoja. Punaherukan makeuden vastapainoksi kakussa on kinuskikastiketta. Kesäinen kakku kuorrutetaan kermavaahdolla ja koristellaan horsman pienillä, syötävillä kukilla.

Pohja

4 munaa

2 dl hienoa sokeria

1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

1 dl perunajauhoja

Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka voilla tai margariinilla. leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista pohjan peittävä pyörylä – näin varmistat kakun irtoamisen vuoasta. Sekoita jauhot huolella keskenään, ota valmiiksi esiin siivilä jauhojen siivilöintiä varten.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, tukevaksi vaahdoksi. Sähkövatkaimella siihen kuluu aikaa kymmenisen minuuttia. Siivilöi jauhoseos lastalla varovasti sekoittaen munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan, tasoita lastalla pinta. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuutin ajan. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla, kypsästä kakusta ei jää mitään tikkuun. Anna kakkupohjan jäähtyä viitisen minuuttia, irrota ohuella veitsellä kakku varovasti vuoan reunoista, aseta tarjoiluvati vuoan päälle ja käännä vuoka vadin kanssa nurin päin ja kumoa kakku vadille. Anna jäähtyä täysin, leikkaa sen jälkeen kakku kolmeksi levyksi. Ylin levy voi olla muita ohuempi.

Täyte

1 litra punaherukoita

1 dl omenatuoremehua

1,5 dl sokeria

1,5 dl kinuskikastiketta

4 dl kuohukermaa tai Flora-kuohua

1 vaniljatangon siemenet ja 3 rkl sokeria tai 1 rkl vaniljasokeria + 2 rkl sokeria

Laita punaherukat, omenamehu ja sokeri mehustumaan kulhoon, survo marjoja kevyesti niin, että pieni osa niistä rikkoutuu. Ota muutama kaunis marja sivuun koristeeksi. Vaahdota kerma ja sokerit kovaksi vaahdoksi, mausta vaniljalla.

Levitä alimmalle kakkulevylle 1/ita3 mehustuneista marjoista – erillistä kostutusta ei tarvita. Levitä marjojen päälle kermavaahtoa ja valuta hieman kinuskikastiketta sen päälle. Lisää toinen kakkupohjalevy samalla tavalla. Aseta lopuksi päällimmäinen levy kakun päälle ja painele kakku varovasti tasaiseksi- Levitä kakun päälle loput marjaseoksesta. Pursota loppu kermavaahto kauniiksi ruusukkeiksi kakun päälle, koristele marjoilla ja horsman kukilla. Muutkin syötävät, puhtaalla paikalla kasvaneet kukat käyvät koristeeksi: orvokit, päivänkakkarat, ruusun terälehdet.

Tarjoa kakku perheelle, ystäville ja naapureille hyvän kahvin kanssa, satavuotiasta isänmaata juhlistaen!