Täydellisen omenakakun reseptin luominen on ollut yksi ikuisuushankkeistani. Tällä ohjeella osuu jo aika lähelle tavoitetta, vaikka itse sanonkin. Tähän aikaan vuodesta ei kaupasta enää löydy kotimaisia omenoita. Tuontiomenat ovat pääosin syöntiomeniksi tarkoitettuja. Leivonnaisia ne on hyvä käyttää esikypsennettyinä, jos haluaa varmistaa täytteen pehmeyden. Runsaan omenakerroksen päälle tulee vielä mascarpone-juustotäytettä. Kokonaisuus on suussasulavan pehmeä, mehukas ja täyteläinen. Täytyy käydä välillä ulkona reippailemassa, niin kehtaa ottaa toisenkin palan!
Dr. Oetker on tuonut maustehyllyyn uutuustuotteena Madagascarin bourbon-vaniljaa kertakäyttömyllyyn pakattuna. Myllyssä on viisi kuivattua ja paloiteltua vaniljatankoa. Kokeilin myllytettyä vaniljaa tähän kakkuun, hyvin tuntui toimivan. Vanilja ei näytä yhtä sieviltä mustilta pilkuilta kuin tangosta raaputetut siemenet, mutta maku on kohdallaan.
Pohjaan:
150 g huoneenlämpöistä voita
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai vaniljaa myllystä
Omenatäyte:
4 golden deliciuos omenaa
3/4 dl hillosokeria
1/3 vettä
1/2 sitruunan mehu
1 tl kanelia
2 liivatelehteä
Mascarpone-täyte:
250 g mascarponea
2 munaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai vaniljaa myllystä
Tee ensin omenatäyte, niin se ehtii jäähtyä. Kuori omenat, poista siemenkodat, leikkaa omenat lohkoiksi. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Pane paksupohjaiseen kattilaan vesi, sokeri ja sitruunamehu, lämmitä kunnes sokeri on liuonnut. Lisää omenalohkot, keitä kypsiksi. Mausta kanelilla, sekoita joukkoon pehmenneet liivatteet. Pane viileään jäähtymään. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Vaahdota pohjan voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää munat yksitellen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, sekoita jauhot voivaahtoon. Voitele noin 26 cm halkaisijaltaan oleva vuoka ja levitä taikina vuuan reunoille riittävän korkealle ja pohjalle, kakusta tulee noin 4-5 cm korkea. Kaada jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle, pane vuoka uunin alaosaan ritilän päälle paistumaan 20 minuutin ajaksi. Tee sillä välin mascarponetäyte: sekoita kaikki ainesosat tasaiseksi massaksi. Levitä mascarponetäyte omenatäytteen päälle ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia, kunnes täyte on saanut kullanruskean värin. Anna kakun jäähtyä, niin omenatäyte kiinteytyy.