Arkirutiineihini kuuluu leivän leipominen pari kertaa viikossa – jo taikinajuurten pitäminen hengissä vaatii niiden jatkuvaa käyttämistä. Juuri tarvitsee vettä ja jauhoja pari kertaa viikossa, muuten se käy itsensä hengiltä. Niin kuin rutiniit yleensä, tuppaa leivän leipominenkin menemään tuttuja uria pitkin. Vaihteeksi kokeilin oliivien ja mausteiden lisäämistä taikinaan ja leivoin sen patongeiksi. Oliivien sijaan patonkeihin voi lisätä kevyesti rouhittuja pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.

Patonkipelti on näppärä apuväline, jos patongeista haluaa kauniin pyöreitä ja rapeakuorisia: pelti on täynnä pieniä reikiä, joiden avulla pinta rapeutuu herkulliseksi. Yhtä hyvin patongit voi paistaa tavallisella pellillä, niiden tueksi nousemisen ajaksi voi taitella leivinliinasta laskoksia.

Mausteiset oliivipatongit

Kuvan patongit on leivottu kahden taikinajuuren yhdistelmällä. Jos käytät hiivaa, tarvitset jauhoja hieman vähemmän. Taikina saa olla varsin pehmeää, se leivotaan jauhojen avulla muoroonsa.

2 dl taikinajuurta tai 5 g hiivaa

5 dl kylmää vettä

noin 4 dl spelttijauhoja

noin  7-8 dl Manitoba-vehnäjauhoja (Prismasta löytyy)

3 tl savupaprikajauhetta

2 tl kuivattua timjamia

2-3 tl suolaa

Kourallinen kevyesti pilkottuja, kivettömiä kalamata-oliiveja

Sekoita vesi, taikinajuuri tai hiiva sekä spelttijauhot suuressa kulhossa tasaiseksi massaksi – taikinalla täytyy olla tilaa nousta kaksinkertaiseksi. Lisää mausteet ja vehnäjauhoja pehmeäksi taikinaksi. Vaivaa koneella tai käsin 10 minuutin ajan. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa suola ja oliivit. Jätä taikina kannen alle kulhoon  nousemaan huoneenlämmössä noin 8 tunnin ajaksi.

Kumoa noussut taikina runsaasti jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile patongeiksi, tästä määrästä niitä tulee 4-6 kappaletta, paksuudesta riippuen. Kierrä patonkeja muotoilun jälkeen, niin saat niihin lisää patonkimaista muotoa. Jätä ne liinan  alle nousemaan tunnin -parin ajaksi. Paista uunin keskiosassa, ensimmäiset 5 minuuttia 250 asteessa, loput 10 minuuttia 220 asteessa. Kaada uunin pohjalle puoli desiä kylmää vettä, kun panet leivät paistumaan, vesihöyry rapeuttaa kuoren.