Lauantai on leivontapäivä, ennen päivän työrientoja ehdin leipoa ensi viikon juurileivät, paistaa omenapiirakan ja kypsentää samoilla lämmöillä vielä vegaanisen kaaliohralaatikon. Näin meille opetettiin 1970-luvulla kotitaloustunneilla säästämään energiaa – vanhat opit käyttöön!
Omenasato alkaa vähitellen kypsyä Oulun korkeudellakin. Ensimmäisistä pudokasomenoista valmistuu mehevä piiras. Taikinaa mehevöittämässä on jauhettua mantelia ja kookosmaitoa. Omenoiden alle kätkeytyy vaniljakreemikerros, jonka voi toki jättää poiskin.
Ceylonin kaneli on turvallisempaa kuin tavallinen kaneli, siinä on huomattavasti vähemmän kumariinia. Kumariini ohentaa verta, etenkin pienten lasten ja verenohennuslääkkeitä käyttävien kannattaa sitä välttää.
Reseptin voi muuntaa  puolukkapiirakaksi: korvaa omenat 6 dl puolukoita, jätä kaneli pois.

Pudokaspiirakka

8-10 omenapudokasta, kuutioituna noin 6 dl

300 g voita tai margariinia

3,5 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

3 (luomu)munaa

2 dl jauhettua mantelia

5,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 dl kookosmaitoa (tai muuta nestettä)

2 dl vaniljakreemijauhetta + 4 dl vettä tai valmista paistonkestävää vaniljavanukasta tai -rahkaa

Piirakan pinnalle: 1 rkl Ceylonin kanelia + 0,5 dl sokeria

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa pieni (oman vuoan mitat ovat 28 x 40 cm) uunipelti leivinpaperilla.

Poista omenista siemenkodat, niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa omenat 1,5 x 1,5 cm kuutioiksi.

Sekoita mantelijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään kulhossa.

Vispaa vaniljakreemijauhe ja vesi tasaiseksi massaksi.

Kuutio huoneenlämpöinen rasva toiseen kulhoon, mittaa sokeri sen joukkoon. Vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Lisää yksi muna kerrallaan, välillä vaahdottaen. Lisää kookosmaito ja jauhoseos, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina uunipellille, tasoita lastalla ja levitä vaniljakreemi sen päälle. Levittele omenakuutiot tasaisesti  piirakan päälle. Ripottele lopuksi omenoiden pinnalle sokeria ja kanelia.

Kypsennä uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja omenat ovat pehmenneet. Nauti hieman jäähtyneenä tai huoneenlämpöisenä. Nokare vaniljajäätelöä lämpimän piirakan kanssa nostaa makunautinnon uudelle tasolle!