Tämän kakun syntyhistoriassa avainhenkilöt ovat olleet lapsenlapseni Pinja, Minttu ja Hilla. Kasvimaalla minttu rehottaa viileästä alkukesästä huolimatta täydellä voimalla, tuore minttu sopii erinomaisesti jälkiruokien ja leivonnaisten maistamiseen. Ihanan minttuteen saat tuoreista mintunlehdistä: iso kourallinen tuoreita lehtiä teekannuun, kiehuvaa vettä päälle ja muutaman minuutin hauduttamisen jälkeen on täyteläinen juoma valmista.

Kakkupohja

3 munaa

1,5 dl hienoa sokeria

1 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pingota 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan päälle leivinpaperi niin, että reunat ulottuvat vuoan reunan ulkopuolelle.  Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe sekaisin, siivilöi jauhoseos munavaahtoon, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Mitä vähemmän sekoitat, sitä paremmin kakku nousee. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 30 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta. Leivinpaperin saat kätevästi vedettyä kakun päältä pois. Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan.

Minttusuklaatäyte

Iso nippu minttua

2 dl kahvikermaa

200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)

1 prk mascarponea

1 prk rahkaa

4 liivatelehteä

3/4 dl sokeria

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna kerma pienessä kattilassa, silppua mintunlehdet karkeaksi silpuksi ja lisää ne kermaan, anna hautua 10 minuutin ajan. Kaada minttukerma siivilän läpi kulhoon niin, että mintulehdet jäävät siivilään. Sekoita lämpimään kermaan pehmenneet liivatelehdet. Paloittele suklaa ja lisää kulhoon.  Sekoita muutaman kerran suklaan sulamisen aikana. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää sen jälkeen rahka ja mascarpone, sekoita sauvasekoittajalla tasaiseksi.

Aseta kakkupohjan paistamisessa käyttämäsi irtopohjavuoka tarjoiluvadille, paina toinen puolikas kakkupohjasta sen pohjalle ja kaada minttutäyte sen päälle. Aseta toinen kakkupohja minttutäytteen päälle. Pane kakku jääkaappiin jähmettymään vaniljatäytteen valmistamisen ajaksi.

Vaniljatäyte

1 prk rahkaa

150 g valkosuklaata

2 dl kuohukermaa

2,5 dl Flora vispiä

2 rkl vaniljasokeria tai 1 vaniljatangon siemenet

3/4 dl sokeria

4 liivatelehteä

2 rkl kiehuvaa vettä

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna kerma pienessä kattilassa kiehuvaksi, ota liedeltä ja lisää siihen kuutioitu valkosuklaa. Sekoita muutaman kerran suklaan sulamisen aikana, jätä jäähtymään. Vaahdota Flora vispi, lisää vaahtoon rahka, vanilja ja jäähtynyt valkosuklaakerma. Liuota liivatteet pieneen määrään kiehuvaa vettä. Sekoita liivateliuokseen muutama ruokalusikallinen rahka-kerma-suklaaseosta, sekoita sen jälkeen hyvin vatkaten tai sauvasekoitinta käyttäen liivateseos rahka-kerma-suklaamassaan. Näin varmistat liivatteen tasaisen sekoiottumisen ja täytteen hyytymisen tasalaatuisesti.

Kaada vaniljatäyte päälimmäisen kakkupohjan päälle, anna jähmettyä vähintään pari tuntia jääkaapissa.

Hillakiille

3 dl lakkahilloa

1 dl kiehuvaa vettä

3 liivatelehteä

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä 5 minuutin ajan, liuota ne kiehuvaan veteen. Sekoita hillo ja liivateliuos, kaada kylmän ja hyytyneen kakun päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Kakku on parasta valmistaa nauttimista edeltävänä päivänä!

Irrota irtopohjavuoan reunat varovasti joko veitsellä tai kuumentaen metallista vuoan reunaa kaasupolttimella: lämpö saa vuoan irtoamaan kauniisti. Koristele valmis kakku mintunlehdillä ja pinjansiemenillä tai suklaarouheella.