Jokapäiväinen kysymys, johon ei ole liikaa helppoja vastauksia. Arkisin ruoan pitäisi valmistua nopeasti ja vaivattomasti, olla edullista, herkullista ja terveellistä. Ja vielä ympäristöystävällistä.  Kaikkeen tähän tarjoaa vastauksia Chocochilin uutuuskirja.

Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja (Kosmos 2020) on arjen pelastaja. Tekijät toteavat itse kirjoittaneensa kirjan, jotta yhä useampi tulevaisuuden aikuinen oppisi jo lapsena syömäön herkullista, ilmastoystävällistä kasvisruokaa.

Tuttavapiirissä monen  ilmatotietoisen teinin  vanhempi epäilee, voiko pelkällä kasvisravinnolla kasvaa ja pysyä terveenä. Terveellistä kasvisruokavaliota on helppo noudatta, vain B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia on saatava lisäravinteista – D-vitamiinilisä on paikallaan kaikille pimeänä vuodenaikana.
Innanen ja Auvinen ovat tehneet kirjan yhteistyössä ravitsemusterapeutti Leena Putkosen kanssa. Kirjan monipuolisilla resepteillä valmistettu arkinen vegaaniruoka täyttää kaikki kasvavan lapsen tarpeet.

Reseptit on jaettu viikonpäiville, mukana on ehdotus kuudennviikon kiertäväksi ruokalistaksi. Ruokaa kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja pakastaa puolet – joinain päivinä ruoka odottaa sitten pakastimessa valmiina.

Tässä pari paistinpannulla nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kikherneomeletti on rakenteeltaan enemmän paksun ohukaisen kaltainen, mutta tuhti proteiinipakkaus, jonka sisään voi lisätä kypsiä kasviksia tai vaikkapa sienimuhennosta. Jälkiruokana tai viikonlopun brunssilla  maistuvat köyhät ritarit, joiden vlmistukseen ei tarvita munia eikä lehmän heruttamaa maitoa.

Kikherneomeletti, 1 -2 annosta  

1 dl kikhernejauhoja

1 rkl perunajauhoja

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 tl sipulijauhetta

1/4 tl kala namak -suolaa tai tavallista suolaa

1 1/4 dl vettä

rypsiöljyä paistamiseen

Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää osa suolasta taikinaan ja säästä loput munakkaan päälle.

Lisää taikinaan vesi kahdessa erässä koko ajan sekoittaen. Anna turvota 5 minuuttia.

Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljy. Kaada taikina pannulle ja paista, kunnes pinta on alkanut hyytyä.Käännä omeletti ja paista vielä hetki toiselta puolelta. Ripottele päälle loput suolasta.

Köyhät ritarit, 4 annosta

8 viipaletta (eilistä) maalaisleipää

noin 5 dl kauramaitoa

1/2 tl vaniljasokeria

paistamiseen rypsiöljyä tai vegaanista margariinia

Tarjoiluun

1,5 dl kauravispiä

sokeria maun mukaan

1/2 tl vaniljasokeria

vadelmia

jauhettua (vähäkumariinista Ceylonin) kanelia
Vispaa kauravispi valmiiksi tarjoilua varten. Mausta halutessasi sokerilla ja vaniljasokerilla. Siirrä vaahto odottamaan jääkaappiin ritarien paistamisen ajaksi.

Kuumenna paistinpannu. Kaada kauramaito laakeaan astiaan (esim soppalautaselle). Dippaa leivät nopeasti molemmin puoli  kauramaitoon ja paista öljyssä kullanruskeiksi.

Tarjoa köyhät ritarit kaurakermavaahdon, vadelmien ja kanelin kanssa.