munakas

Munakas on edullinen, ravitseva, herkullinen ja nopea ruoka – täydellistä arkiruokaa siis. Muutama niksi on hyvä opetella, jotta voi nauttia juuri oikeanlaisesta mehevästä munakkaasta.

  1. Kunnollinen paistinpannu on kotikokin perusvälineistöä! On turhaa ostaa heppoisia halpispannuja, koska niillä ei yksinkertaisesti tee mitään. Hyvä pannu on tukeva ja johtaa lämpöä tasaisesti. Pohjan täytyy osua tasaisesti keittolevylle. Makuasia on, käyttääkö pinnoitettua vai perinteistä valurautaista pannua. Pinnoitetun pannun etuja ovat mahdollisuus valmistaa ruokaa jopa ilman paistorasvaa sekä sen huoltamisen helppous. Valurautapannu kestää oikein käsiteltynä ikuisuuden, sitä täytyy vain varoa pilaamasta turhalla pesuainepesulla.
  2. Munakasmassaa täytyy olla pannulla riittävän paksu kerros, muuten on tuloksena lettumaisen tiivis lopputulos. 3 munaa henkeä kohti on sopiva annos, sen paistamiseen sopii pienehkö paistinpannu.
  3. Oikea paistolämpötila: paras on keskilämpöinen pannu, jolloin massa ehtii hyytyä, mutta pohja ei ruskistu liikaa. Liian kuuma pannu paistaa pohjan kitkerän karvaaksi. Alussa lämpö saa olla kovempi ja loppua kohti sitä voi vähentää. Munakas saa jäädä pinnalta kermaisen meheväksi.
  4. Munakkaan täytteet voi esikypsentää pannulla voissa tai öljyssä ennen munamassan lisäämistä tai lisätä erikseen kypsennetyn täytteen valmiin munakkaan väliin ennen sen kumoamista pannulta vadille.
  5. Munakkaan siirtäminen kauniisti pannusta lautaselle onnistuu parhaiten viistoreunaisesta pannusta: irroita munakas pannun pohjasta paistinlastalla niin, että se liukuu vapaasti pohjaa pitkin. Valuta puolet munakkaasta lautaselle ja käännä toinen puolikas pannun avulla liepeeksi päälle. Lopputulos on puolikuun muotoinen munakas, josta pilkistää mehevä sisus kauniisti ruskistuneen munakkaan välistä.

Yhden hengen munakas

3 kananmunaa

3 rkl vettä

17/ tl suolaa, ripaus mustapippuria

1 rkl voita

Täytteeksi paistettuja sieniä ja sipulia, freesattuja kasviksia, parsaa, kypsää lihaa tai kalaa, juustoraastetta, tomaattiviipaleita basilikalla maustettuna – mahdollisuuksia on rajattomasti!

Vatkaa munat ja vesi kunnolla sekaisin kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna pannu keskilämpöisellä liedellä, sulata voi niin että se vaahtoaa, lisää munakasmassa pannulle. Sekoittele massaa haarukalla niin, että massa kypsyy tasaisesti. Kun munakas alkaa olla jo melkein hyytynyt, anna sen kypsyä pari minuuttia miedolla lämmöllä, jotta pohja kypsyy yhtenäiseksi. Lusikoi haluamasi täyte munakkaan sille puolelle, jonka valutat ensimmäiseksi lautaselle. Kuivatut sienet voi sekoittaa munakasmassaan jo ennen paistamista ja antaa niiden pehmetä  hetken aikaa. Kuivatut suppilovahverot ovat mielestäni parhaita munakassieniä, koska ne pehmenevät hetkessä.

Irroita lastalla munakas pannun pohjasta niin, että se liukuu pannun pohjaa myöten. Valuta munakas lautaselle, kiepsauta toinen puoli liepeeksi munakkaan päälle. Nauti heti, munakas ei parane odottelusta!