Leivän leipominen on minulle ikuinen ihmetyksen aihe: kuinka niin yksinkertaisista aineista syntyy mitä moninaisempia leipiä! Tällä kertaa höystin taikinaa paahdetuilla pellavansiemenillä, joilla vaalesta leivästä saa hauskan pilkullista. Ovat vielä terveellisiäkin nuo siemenet, täynnä sydämelle hyvää tekeviä rasvahappoja. Valmiste on Valo24, kotimaista tuotantoa.

Pellavansiemenet tuovat väriä vaaleaan leipään.

Aamulla: sekoita kulhossa 1/4 pala hiivaa, puoli litraa kylmää vettä ja puoli litraa vehnäjauhoja, sekoita ja pingota kelmu kulhon päälle. Jätä odottamaan iltapäivään tai iltaan asti.

Illan suussa: lisää taikinaan 1 rkl suolaa, 1 dl paahdettuja pellavansiemeniä ja noin 6-7 dl vehnäjauhoja. Vaivaa hyvin taikinaksi, helpoimmin se käy yleiskoneen taikinakoukulla. Jaksan ylistää kanadalaisia Manitoba Cream-vehnäjauhoja, vaikka niitä ei lähikaupasta (vielä) löydäkään. Näiden runsasproteiinipitoisten ja lujasitkoisten jauhojen muuntuminen leiväksi on uskomaton metamorfoosi. Leivät nousevat niin että suhina vaan kuuluu! Vaikka muuten olen lähiruuan vankkumaton kannattaja, niin valitettavasti ei samoilla leipoutumisominaisuuksilla varustettua kotimaista vehnää ole tielleni osunut. Tarkasta kaupassa jauhopussin kyljestä viljan alkuperämaa ja proteiinipitoisuus, kokeile eri merkkejä ja tee itse havaintoja – jauhoilla on väliä!

Koska taikina on jo lähtenyt hyvin elämään, leivon sen arki-iltana leiviksi jo tässä vaiheessa. Voit antaa taikinan levätä puolisen tuntia kelmun alla ja leipoa sen sitten. Arkipäivinä nälkä on tässä vaiheessa jo siinä pisteessä, että on pakko käyttää ohituskaistaa! Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ne haluamasi muotoisiksi leiviksi. tein niistä tällä kertaa kaksi paksua patonkimaista leipää. Anna nousta kaksinkertaisiksi, voitele kylmällä vedellä ja paista ensin 250 asteessas viisi minuuttia, laske sen jälkeen lämpö 220 asteeseen. Paistoaika on leivän muodosta riippuen kokonaisuudessaan 25-35 minuuttia. Tumma paisto tuo vehnän aromit paremmin esille!