Kun ulkona vihmoo vaakasuora sade ja lämpötila on niukin naukin yli kymmenen asteen, on kesäistä tunnelmaa luotava muilla keinoin. Minun mielessäni sitruunan, lehtipersiljan ja valkosipulin tuoksuva liitto merenelävien kanssa tuo auringon keittiöön. Kuvan kattilallinen valmistui Nizzassa, onneksi lähes vastaavia raaka-aineita saa lähikaupastakin. Mustekalat joutuu pyydystämään pakastealtaasta, leivittämättömät mustekalarenkaat käyvät tähän myös hyvin. Mustekaloissa on eroja kypsymisajan kanssa, kokeile kypsyyttä koepaloista. lehtiKypsensin liemessä myös pari tusinaa tuoretta, sitruunatäytteistä raviolia. Niiden sijaan kasarin lisäkkeeksi sopii riisi tai tuore leipä.
Mustekalakasari
400 g mustekalaa: pieniä kokonaisia tai mustekalarenkaita
1/2 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuna
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
nippu lehtipersiljaa silputtuna
muutama ripaus cayannepippuria
1 1/2 tl suolaa
Kuumenna öljy kasarin pohjalla, lisää mustekalat, sitruunan kuoriraaste ja valkosipulit. Sekoittele hetken ja jätä miedolle lämmölle kannen alle kypsymään 10-15 minuutiksi. Lisää lopuksi sitruunamehu, persilja, suola ja cayannepippuri. Nauti höyryävän kuumana keitetyn riisin, vihreän salaatina kera. Tuoreella leivänpalalla saat kerättyä herkulliset liemet lautaselta.