mustikkapiiras

Kahden lempeän maun liitosta voi syntyä yllättävän hyviä yhdistelmiä, niin tässäkin monikulttuurisessa piirakassa!  Paltamolainen mustikka päätyi kookoksen kanssa samaan piirakkaan, kun mökkikeittiön kaapista löytyi piirakkamarjojen kumppaniksi kookoskermaa. Mustikan väriaine on antosyaani, jonka väri vaihtuu happamuuden mukaan:  happamassa nesteessä se taittuu punaiseen, emäksisessä siniseen. Kookoskermaan yhdistettynä piirakan täyte on vaaleansininen, marjat nousevat luonnostaan täytteen pinnalle!

Pohjataikina on ranskalaisen keittiön klassinen pâte sucrée. Taikinaa jäi kaulitessa hieman yli, joten tein jämäpaloista koristeeksi pari lentokonetta lentelemään mustikansiniselle taivaalle. Lentokoneiden ansiosta ei kauas ole enää niin pitkä matka, matkustaminen avartaa ruokakokemuksiakin.

Mustikka-kookospiiras

Pohja:

120 g huoneenlämpöistä voita

1 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

1 muna

3,5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata mantelijauholla)

Sekoita voi ja sokerit, lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhot mahdollisimman vähällä vaivaamisella, tarkoitus ei ole houkutella jauhojen sitkoa esiin. Muotoile taikinasta pallo, taputtele litteäksi ja anna levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa vähintään tunnin. Piirastaikinaa voi hyvin tehdä moninkertaisen annoksen ja pakastaa sitä vastaisen varalle.

Täyte:

3 dl mustikoita

200 g kookoskermaa

1 rkl vaniljasokeria

3 munaa

2 rkl maissitärkkelystä (maizena)

Sekoita täytteen muut aineet tasaiseksi massaksi ja lisää lopuksi mustikat sekaan.

Kauli taikina piirasvuokaan sopivan kokoiseksi niin, että taikina ylettyy reunoille asti. Painele taikina voideltuun vuokaan ja kaada täyte sen päälle. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa noin 40 minuutin ajan. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, niin täyte ehtii kiinteytyä.