Tämän vuoden mustikkasato on aivan mahtava! Sillä välin kun pullataikina oli nousemassa, kävin poimimassa piirakoiden täytteeksi mustikat mökin pihapiiristä. Todellista lähiruokaa!

Kauliminen ei ole suosikkihommiani, pienet mustikkapiirakat syntyvät helposti pikkupullista: pyörittele taikinasta pikkupullia tavalliseen tapaan ja nostele pullat leivinpaperille pellin päälle nousemaan. Jätä riittävästi nousuvaraa pullien väliin.

Kun pullat ovat kunnolla nousseet, paina juomalasin pohjalla pullaan syvennys ja pistä siihen mustikat ja teelusikallinen hillosokeria. Anna piiraiden vielä nousta hetki, voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa noin vartin ajan uunin keskitasolla. Marjojen suhteen kannattaa pysyä kohtuudessa, liian suuri täytteen määrä kiehuu helposti pellille uunissa. Tunnustan, että minulle käy näin joka kerta.

Mökkiläisen pullataikina 

5 dl kädenlämpöistä vettä

2 pussia kuivahiivaa

1 muna tai 1 dl maitojauhetta

juomalasillinen sokeria

juomalasillinen rypsiöljyä

1 tl suolaa, 2 tl kardemummaa

12-13 dl vehnäjauhoja

Mustikkapiirakoihin puolisen litraa mustikoita + hillosokeria 1 tl pullaa kohti

Kun mökiltä on pitkä matka kauppaa, oppii käyttämään helposti säilyviä raaka-aineita. Teen pullataikinan veteen ja käytän taikinaan rasvaksi kasviöljyä, jonka voi tietenkin korvata 150 grammalla voita.

Sekoita kuivahiiva 8 desilitraan jauhoja. Lisää vesi, sokeri, suola, kardemumma ja muna, alusta taikinaan loput jauhot ja lisää öljy. Vaivaa taikinaa niin, että se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina nousemaan kaksinkertaiseksi.

Vaivaa nousseesta taikinasta jauhotetulla pöydällä ilmakuplat pois, muovaa tangoksi ja leikkaa siitä 26 palaa ja pyörittele ne pikkupulliksi. Nostata pullia liinan alla leivinpaperilla päällystetyllä pellillä. Tee juomalasilla syvennykset, täytä marjoilla ja sokerilla. Paista vartein verran 225 asteessa.