Harvoin mainitsen blogissa mitään tuotenimiä, mutta nyt sen teen. Pouttu on kehitellyt lihattomia vaihtoehtoja makkaroille ja onnistunut erinomaisesti. Lihasta valmistettua makkaraa olen syönyt viimeisen kerran kesällä 1986, mutta uskoisin makumuistojen Pitävän paikkansa. Muu kasvigrillimakkarasta valmistettu makkarakastike maistuu aivan perinteiselle makkarakastikkeelle!

Iso osa ihmisistä on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluaa vähentää lihan kulutusta. Tähän tarpeeseen Pouttun ja muiden lihattomien vaihtoehtojen kehittäjien työ vastaa erinomaisesti.

Lihattomista makkaroista puuttuvat lihan lisäksi nitraatit eli niitä voi turvallisemmin antaa myös lapsille. On tämäkin runsassuolaista, mutta kastikkeessa suolapitoisuus laimenee, kun jättää lisätyn suolan vähemmälle. Muu-makkarat on tehty herneproteiinista, proteiinia niissä on 10,5 g/100 g ja kuituakin 4,5 g/100 g. Kasvismakkarat ovat eläimistä valmistettuja kalliimpia, mutta silloin tällöin niitä varmasti kukkaro kestää.

Muunlainen makkarakastike, 4 annosta

300 g Muu kasvisgrillimakkaraa

1 iso sipuli

kourallinen kuivattuja herkkutatteja

3 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

3 venäläistä suolakurkkua

1 prk kaurakermaa (pippurin makuista)

3 dl kiehuvaa vettä

3 rkl kasvismargariinia
3 rkl vehnäjauhoja tai Maizena ruskeakastike -suurustetta

1 kasvisliemikuutio

ketsuppia reilu puserrus pullosta

Silppua sipuli, valkosipuli ja kuivat sienet sekä makkara. Lorauta isolle paistinpannulle öljyä ja kuumenna, pane makkarat paistumaan pannulle. Lisää parin minuutin kuluttua sipulit ja sienet, anna kypsyä pannulla.
Tee samaan aikaan toisessa kattilassa kastike. Kuumenna margariini kattilassa, lisää jauhot ja anna niiden hieman ruskistua seosta koko ajan sekoittaen. Lisää kuuma vesi vispilällä sekoittaen, lisää sen jälkeen kaurakerma. Anna kastikkeen kiehahtaa niin, että se sakenee.

Kaada kastike pannulle makkaroiden, sipulien ja sienten päälle. Lisää liemikuutio, silputut suolakurkut, laakerinlehti ja ketsuppi. Anna kiehua pienellä lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Tarjoa kastike perunamuusin ja raikkaan salaatin kanssa.