Höyryävä pasta on yksin kertaisesti hyvää!

Pastaruoka on kiireisen arjen pelastaja! Tuorepastan veivaaminen on rentouttavaa, mutta työpäivän jälkeen on kiitollinen valmispastasta, tuoreesta tai kuivatusta. Oikeaoppisesti keitetyssä pastassa on vielä vastusta hampaille, se ei ole liian pehmeää. Tätäkin tärkeämpää on mielestäni se, että ruokailijat odottavat pastaa pöydässä, keitetyn pastan olemus muuttuu jäähtyessään ikäväksi. Kysymys ei ole hienostelusta vaan kokin ja raaka-aineiden kunnioituksesta! Pastasoosin voi pyöräyttää lähes mistä vain, kunhan maku on riittävän intensiivinen. Nyt osui kaupassa käteen mustekalaa ja katkarapuja, yhdestä mustekalasta riittää syötävää hyvinkin neljälle pastan lisukkeena. Merellisten kastikkeiden kanssa ei italialainen tarjoa juustoa pastan lisukkeena, reilu loraus hyvälaatuista oliiviöljyä on paikallaan sen sijaan.

Pastakastike mustekalasta ja katkaravuista

1/2 dl oliiviöljyä

1 tähtianis

3 valkosipulinkynttä

1 pieni sipuli

2 varsisellerin vartta

1 tl harissaa tai pieni chili pilkottuna

1 prk kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa

1 mustekala

1 sitruunan mehu

reilu kourallinen kuorittuja katkarapuja

2 tl sokeria

2 tl kuivattua timjamia

1-2 tl suolaa, mustapippuria

450 g tuoretta tagliatelle-pastaa

Lorauta öljy isoon kattilaan, lisää murskattu valkosipuli, harissa tai chili  ja tähtianis, anna sihistä hetkisen. Lisää sen jälkeen pilkottu sipuli ja varsiselleri, kääntele niitä öljyssä pari minuuttia. Kaada mukaan tomaatit liemineen, sokeri ja timjami, anna kypsyä hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia.  Perkaa mustekalasta kalvot pois, leikkaa se suikaleiksi ja lisää kastikkeeseen. Purista mukaan sitruunan mehu, lisää suola ja tarvittaessa pippuria. Harissa-tahna tehdään chilistä, sen voimakkuus vaihtelee suuresti, aivan sama pätee chileihin. Maistele kastiketta, ennen kun lisäät pippuria! Pastakastikkeen maku saa olla varsin tiukka, se maustaa kuitenkin tilavuuteensa nähden suuren määrän miedonmakuista pastaa. Pieni määrä sokeria tasapainottaa makua, täyteläisessä maussa yhdistyvät hapokas, suolainen, karvas ja makea.

Anna kastikkeen kypsyä kannen alla 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä, lisää aivan lopussa katkaravut. Älä keitä katkarapuja liian pitkään, ne sitkistyvät ja kutistuvat olemattomiin. Pane kastikkeen kypsyessä pastavesi kuumenemaan ja kypsennä pasta paketin ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada pasta siivilään, valuta vedet pois ja yhdistä pasta kastikkeen kanssa, sekoita niin, että pastan pinnoilla on kastiketta. Pyydystä tähtianis pois ja tarjoile heti! Annokset voi koristella tuoreella timjamilla.