Kypsän limpun kuori on rapea ja sisus hennon vihertävä.

Ruotsalainen mestarileipuri Jan Hedh antoi kimmokkeen kokeilla leivän höystämistä alkukesän nokkosilla ja ruohosipulilla, molempia kun löytyy mökin kasvimaalta. Metsätontilla ei nokkonen rehota valtoimenaan, olen jättänyt sitä keittiön tarpeisiin yhden kasvuston vedelmien viereen. Ovat tainneet tulla salamatkustajina taimikaupasta. Ruohosipuli sen sijaan on levinnyt vähän joka puolelle pihamaata.

Alkuperäisessä ohjeessa leipä tehdään taikinajuuresta, oikaisin hieman ja käytin yön yli jääkaapissa tekeytynyttä esitaikinaa. Jauhoina käytin ruissihtijauhoja ja vehnäjauhoja, kanadalaista manitoba Creamia. Inspiraation lähde ohje on kirjassa Jan Hedhs sommarfrestelser. Mielenkiintoisia leipiä on kirjassa muitakin: punajuurileipä, chorizo-makkaraa sisältävä manteliperunaleipä, saksanpähkinäleipä, maissileipä ja uusilla perunoilla, tillillä ja ruohosipulilla höystetty kesäleipä. Leipätaikinaan voi siis lisätä makua antamaan melkein mitä tahansa, mistä itse pitää. Tuore leipä ja salaatti ovat aivan täydellinen kesäateria – ruoholaukkaa siis haukkaa!

Kohonnut limppu valmiina uuniin.

Nokkosruoholaukkaleipä

3 + 2 dl vettä

20 g hiivaa

2 dl ruissihtijauhoja

noin 11-12 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

1 rkl hunajaa

2 rkl rypsiöljyä

litran verran nokkosia

reilu nippu ruohosipulia eli ruoholaukkaa

Sekoita 3 dl haaleaa vettä, hiiva ja ruissihtijauhot noin litran vetoisessa kannellisessa purkkissa tai muovirasiassa. Pane rasia jääkaappiin yöksi. Seuraavana aamuna kaada taikinajuuri taikinan valmistusastiaan tai yleiskoneen kulhoon. Ryöppää nokkosia muutama minuutti kiehuvassa vedessä, kaada siivilään ja valuta niistä vesi, ota 2 dl keitinvettä talteen. Pane nokkoset ja silputut ruohosipulit korkeaan, kapeaan astiaan, soseuta ne sauvasekoittajalla. Vaihtoehtoisesti voit vain hakata ne hienoksi veitsellä leikkuulaudan päällä. Lisää 2 dl jäähtynyttä keitinvettä, vihersilppu, suola, hunaja ja öljy taikinajuureen.

Lisää ensin noin 8 dl vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa koneen taikinakoukulla tai käsin. Lisää loput jauhot parissa kolmessa erässä tunnustellen, ettei taikinasta tule liian kovaa. Hedh neuvoo vaivaamaan taikinaa ensin hitaimmalla nopeudella 13 minuttiia, sen jälkeen hieman vahtia lisäten 8 minuuttia. Anna alustetun taikinan nousta kelmulla peitetyssä kulhossa reilu tunti.

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa niitä vielä muokaten paloja vähitellen limpuiksi: taita reunoista aina keskelle, viimeistele pyöräyttämällä palat pyöreiksi tai pitkulaisiksi limpuiksi. Jauhota pinta kauniiksi vehnäjauhoilla. Pane limput leivinpaperilla päällystetylle pellille nousemaan noin puoleksi tunniksi. Viillä limppuihin terävällä veitsellä viillot, ennen kun panet ne 250 asteiseen uuniin, ropsauta puolisen desiä vettä uunin pohjalle. Laske lämpö 220 asteeseen viiden minuutin kuluttua. Tuuleta kosteus pois puolivälissä paistamista. Paistoaika on noin 40 minuuttia.