Leipäkulttuuri vaihtelee maasta toiseen, mutta litteitä leipiä syödään joka puolella maailmaa. Joululahjaksi saadulla pizzauunilla on paistettu jo pizzan lisäksi intialaista naan-leipää, joka onnistui erinomaisesti. Nyt kokeiluvuorossa oli perinteinen ohrarieska. Olen aikaisemmin leiponut rieskoja  vain perunasoseeseen valmistetusta taikinasta. Ohrarieskojen ohje on hämmentävän yksinkertainen, mutta vaikeusastetta lisää kuuman uunin tarve. Harvaa sähköuunia saa lämmitettyä yli 300-asteiseksi. No, pizzauunin saa!

Ohrarieskat, 4 kpl

6 dl kylmää vettä

600 g ohrajauhoja + 2 dl leivontaan

1 tl leivinjauhetta

2 tl suolaa

Taikina valmistuu käden käänteessä: sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa taikina neljään osaan. Taputtele käsin palat pyöreiksi, ohuiksi rieskoiksi, hieman alle 1 cm paksuiksi. Pistele haarukalla rieskoja ennen paistoa, niin niistä ei tule kohokuorisia.

Ripottelin hieman jauhoa pizzauunin mukana tulleen leipälapion päälle ja taputtelin rieskat yksi kerrallaan sen päällä litteiksi. Sitten yksi kerrallaan kuuman pizzauunin kiviarinalle, jossa rieskat paistuivat parissa minuutissa.

Kääri valmiit rieskat leivinpaperin ja leivinliinan sisään, niin niistä tulee ihanan pehmeitä. Tarjoile lämpiminä voin tai margariinin kanssa!