Lokakuun viileys pakotti villasukat jalkaan ja houkutti selaamaan syksyn keittokirjasatoa. Omenareseptejä on kyselty, sato on kotipuutarhoissa kuulemma poikkeuksellisen hyvä. Valitettavasti hyvä sato ei ulotu Paltamon perukoille, viiden omenapuun sato oli pyöreät nolla omppua.

Susanna Haaviston ja Samuli Karjulan sympaattinen kirja Satokauden ruokaa (ruokakuvat Laura Riihelä, Otava 2016) on jaettu lukuihin raaka-aineiden ja vuodenajan mukaan. Tämän lisäksi kansien väliin on kerätty kunnioitettava määrä suomalaisia ruokaperinteitä ja  ruokahistoriaa ennen valmisruokia ja pakastepizzoja.

Syksyyn osuvat kirjssa kotitalouden töistä muun muassa elonkorjuu ja säilöntä, raaka-aineista ravut, silakka, omena ja valkokaali. Ravun kuorista valmistetaan ihana soppa, joka on mielestäni paras syy ostaa rasiallinen pakasterapuja!

Omenoista valmistetaan kirjassa plättyjä ja lusikoitavaa jälkiruokaa, valitsin näistä kahdesta ensimmäisen kirjan reseptimaistiaiseksi. Kotimaiset talviomenalajikkeet säilyvät kylmässä kirjan ohjeiden mukaan jopa maaliskuulle asti: kääritään hellästi paperiin ja ladotaan vaikkapa pahvilaatikkoon ja kätketään laatikko 1-3-asteiseen kellariin.

Kirjan ruokaohjeet on valittu vanhoista keittokirjoista, joita on hienovaraisesti muokattu nykypäivän ruoanlaittajalle sopiviksi ja uudet ainekset on merkitty tähdellä*.

”Omenaplätyt, vuodelta 1873

3 (suomalaista) omenaa

5 dl maitoa

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

ripaus suolaa

1 tl kardemummaa*

50 g voita sulatettuna

Lisäksi: voita paistamiseen

Rosmariinivoi:*

100 g normaalisuolaista voita

2 rkl rosmariinia hienonnettuna

2 rkl sokeria

2 rkl sitruunamehua

Omenat leikellään liuskoiksi, Maito ja kananmunat vispilöidään kulhossa, lisätään kuivat aineet ja lopuksi voi. Annetaan taikinan turvota noin 15 minuuttia huoneenlämmössä. Kun lättypannu on hyvästi kuumennut, pannaan omenaliuska jokaisen kolon keskelle ja se täytetään taikinalla. Paistetaan molemmin puolin kullanruskeiksi.

Rosmariinivoita varten sulatetaan voi pienessä kattilassa ja kuumennetaan sekoitellen, kunnes se muuttuu vaaleanruskeaksi. Varotaan polttamasta voita. Nostetaan kattila pois levyltä ja lisätään loput ainekset hyvin sekoittaen joukkoon.

Plätyt tarjoillaan kuumina rosmariinivoin kera.”

Itse valmistin iltapalaksi uuniomenoita, kypsensin ne lempeästi kannellisen tagine-vuoan kannen alla.

Pähkinäiset uuniomenat

3 suurehkoa kotimaista omenaa

3 rkl makeuttamatonta pähkinävoita

2 rkl fariinisokeria

1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria

1 rkl vettä

1/2 tl Ceylonin kanelia

tilkka vettä vuoan pohjalle

Pese ja halkaise omenat, koverra siemenkota pois. Leikkaa omenan pyöreältä sivulta pieni siivu pois, niin että puolikas pysyy paremmin vaakasuorassa. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Täytteeksi voit vaihtoehtoisesti sekoittaa perinteisemmin 2 rkl voita tai margariinia, 2 rkl sokeria ja 2 tl kanelia.

Jaa täyte omenan siemenkotien paikalle jääneisiin koloihin. Asettele puolikkaat vuoan pohjalle, lorauta tilkka vettä vuoan pohjalle. Kypsennä omenat pehmeiksi 200 asteessa kannen alla 30-40 minuutin ajan. Tarjoa lämpiminä vaniljakastikkeen kera.