Ainekset valmiina pataan!

Osso bucco oli yksi lapsuuden herkuista, jonka äiti oli oppinut tekemään 1950-luvulla Italiassa. Isän opiskellessa oli äidillä aikaa perehtyä paikalliseen köyhäilykeittiöön, vaikka ei hän mikään keittiöhengetär koskaan ole ollut. Ehkä juuri siksi löysin oman paikkani keittiöstä niin varhain, oma apu paras apu.

Pororeseptejä on pukannut blogiin sen jälkeen, kun puoliso teki hankintoja suoraan poroisännältä. Poropaketissa oli mukana sieviä potkakiekkoja, paljon pienempiä kuin naudan potkakiekot. Päätin kokeilla niistä osso buccon valmistamista, joka tapauksessa ne vaativat pitkän haudutusajan kuten italialainen potkakiekoista valmistettu patakin.

 

 

puolisen kiloa poron potkakiekkoja

1/2 dl oliiviöljyä

1 suuri sipuli

4 valkosipulinkynttä

kourallinen pieniä luumutomaatteja

1 prk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

2 laakerinlehteä

1/2 tl cayannepippuria

2 tl suolaa

1-2 tl kuivattua timjamia ja oreganoa kumpaakin

Poista potkakiekkoja ympäröivät kalvot, että ne eivät kypsyessään käpristä kiekkoja. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla, paista potkakiekot parissa kolmessa erässä. Älä laita niitä pannulle liikaa kerrallaan, ettei pannu jäähdy. Silloin lihat alkavat ruskistumisen sijaan kiehua omassa nesteessään. Laita ruskistetut kiekot pataan. Lisää loput öljyt pannulle, kuullota suikaloitu sipuli ja viipaloitu valkosipuli öljyssä, nostele sitten lihojen päälle. Paahda lopuksi halkaistuja luumutomaatteja kuumalla pannulla niin, että kuoriin tulee tummia täpliä. Kaada tomaatit öljyineen pataan. Sekoita tomaattipyree ja mausteet tomaattimurskaan, kaada pataan. Anna padan hautua miedolla lämmöllä pari tuntia, sekoita välillä helläkätisesti.

Pasta valmiina kattilaan.

Tarjoa lihapata keitetyn pastan kanssa. Valmispastat ovat erinomaisia, mutta välillä on hauskaa tehdä pasta itse. Mökkioloissa se onnistui ilman pastakonettakin, perinteiseen tapaan käsin kaulimalla. Olipahan hyvää hartiaseudun jumppaa!

Tangliatelle kolmelle- neljälle

3 munaa

300 g vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset tiukaksi taikinaksi, vaivaa sitä jauhottamattomalla pöydällä, kunnes se on sileää ja kiiltävää. Anna levätä muovipussissa jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli taikina sitten parissa erässä aivan ohueksi levyksi, kääri levy rullalle ja leikkee rulla viipaleiksi. Tai käytä pastakonetta, jos sellainen on käsillä. Avaa rullat ja levitä nauhapastat ilmavasti kuivumaan ja odottamaan keittämistä. Keitä runsaassa, suolalla maustetussa vedessä 1-2 minuuttia. Valuta, sulata kattilassa 2 rkl voita ja mausta ne halutessasi silputulla valkosipulilla. Kaada pasta takaisin kattilaan ja pyörittele voi sen pintaan. Voit jättää voin pois, jos sekoitat soosin pastan kanssa.

 

Poro matkasi Italiaan ja hyppäsi tomaattikastikkeeseen! Siksi joulupukin nuttu on punainen…