Pehmeä keitto, rapeaksi paahdettu lohi=hyvää!

Soppalinja jatkuu pakkassäiden myötä, tällä kertaa raaka-aineena on kaunis myski-kurpitsa. Sen syvän oranssi väri tuo auringon keittiöön, keittoon se antaa samettisen rakenteen. Keiton pinnalle paahdoin pannulla sitruunamarinoitua lohta, jota voi käyttää graavikalan tapaan. Keittoannokseen riittää yksi paksuhko viipale. Ripottele keiton pinnalle vielä tuoretta persiljaa tai korianteria lohen lisäksi antamaan väriä ja makua.

Paahdettu kurpitsakeitto

1 myskikurpitsa

2 rkl kasviöljyä

2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna

2 valkosipulinkynttä raastettuna

2 tl Korma-curry-mausteseosta

2 tl suolaa

3 dl vettä

400 g kookosmaitoa

Halkaise myskikurpitsa, laita se 220 asteiseen uuniin uunipellillä paahtumaan noin 20 minuutin ajaksi. Anna kurpitsan hieman jäähtyä, poista siemenet ja kuori, paloittele hedelmämalto. Lorauta kattilaan öljyä, lisää curry, inkivääri ja valkosupuli sekä hetken kuluttua kurpitsapalat, suola ja vesi. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on aivan pehmeää. Lisää kookosmaito, kuumenna ja soseuta sauvasekoittajalla tai puserra keitto siivilän läpi.

Sitruunalohi:

300 g pala ruodottomaksi nypittyä lohifileen paksua osaa

1/2 karkeaa suolaa

1 tl sokeria

1 tl mustapippuria

1 sitruunan kuori ja mehu

1 rkl oliiviöljyä

Raasta sitruunan kuori lohen päälle, ripottele pintaan suola, sokeri ja pippuri. Tiputtele kalan päälle hieman öljyä, sitruunan aromit aukenevat näin paremmin. Lopuksi kaada päälle sitruunamehu. Anna maustua jääkaapissa 2-3 tuntia tai seuraavaan päivään. Leikkaa lohesta reilun sentin paksuja viipoaleita, yksi ruokailijaa kohti. Paahda kalapalat öljytyllä pannulla nopeasti, älä paista niitä liian kuiviksi! Loput lohet voi nauttia vaikka leivän päällä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja persiljaa.

Itse tehty, riittävän tummaksi paistettu vehnäleipä sopii hyvin lohen kaveriksi. Leipä on tehty työpäivän rytmin mukaan: esitaikina aamulla tekeytymään, töistä tultua taikina valmiiksi, leivät nousemaan ja uuniin. Aktiivista työtä ei tähän paljoa vaadita, hieman muistamista vain.