Naistenpäivän kunniaksi kävin ostamassa Oulun kauppahallista Oulunjärven kuhaa. Kyselin kalamyyjältä heidän käyttämiensä kalaveisten perään ja lähdin ruuanvalmistuspuuhiin yhtä kalaveistä rikkaampana. Kyllä on ilo asioida ammattiylpeän kalamyyjän kanssa, joka jaksaa opastaa uteliasta asiakasta! Kalan käsittelyn jätin tällä kertaa omaan keittiöön, pääsin heti kokeilemaan uutta veistä. Hyvin sillä sai kalan fileoitua.

Kuhat valmiina pannulle.

Kalan lisäkkeeksi teki mieli risottoa, sen tarveaineiksi löytyi vielä viime syksyn kuivattuja paltamolaisia herkkutatteja. Herkkutatti on mielestäni sienistä jaloin, nimenomaan kuivattuna sen maku on parhaimmillaan.

Kuha on paras paistaa aivan viime minuutilla, kuten ranskalaiset sanovat: à la minute. Tee fileet paistovalmiiksi ja ota kunnon paistinpannu esiin. Voit tehdä risoton melkein valmiiksi ja paistaa kalat siinä vaiheessa, kun huutelet jo syöjiä pöytään.

Tein vielä nopean tomaattisalsan tomaatista, tuoreesta basilikasta, oliiviöljystä, mausteeksi vain suolaa ja mustapippuria.

 

Herkkutattirisotto

Reilu kourallinen kuivattuja herkkutatteja

40 g voita

1 sipuli, 1 valkosipulinkynsi

250 g risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä

reilu litra kuumaa nestettä, sienten liotusvettä ja kasvis- tai kanalientä

100 g raastettua pecorino-juustoa tai parmesania

Pane sienet likoamaan puoli tuntia aikaisemmin tai jo edellisenä iltana. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi, kuullota niitä voissa kattilassa. Lisää riisi ja sekoittele vähän aikaa. Lisää viini, anna kiehua pari minuuttia jatkuvasti sekoitellen. Ala syöttää nestettä risottoon pari desiä kerraallaan, ahkerasti sekoitellen pohjaa myöten. Kermamainen olemus syntyy juuri sekoittelun tuloksena riisin omasta tärkkelyksestä. Kun kaikki neste on syötetty ja risotto alkaa olla rakenteeltaa riisipuuron kaltaista, lisää juustoraaste. tarkista suola ja pippuri. Risoton riisit eivät saa olla liian pehmeitä, risoton kuuluu olla valuvaa olomuodoltaan. Tuore silolehtinen persilja sopii erinomaisesti tähän risottoon, sitä ei valitettavsti ollut saatavilla talvisesta Oulusta.

Paistettu kuha

1 file syöjää kohti, noin  750-1000 g painoisesta kuhasta

Paistamiseen voita

suolaa, mustapippuria

Kuumenna voi pannulla, pane fileet paistumaan. Isot fileet voit leikata kahteen osaan, niin niiden käsittely on helpompaa. Paista molemmilta puolilta pari minuuttia, mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Asettele file risoton päälle, kaada paistoliemet vielä päälle, kylkeen hieman tomaattisalsaa. Ihanaa naistenpäivää kaikille kalanaisille ja -miehille!