Ei aina mene niin kuin Strömssössä. Mutta joskus menee, kuten nyt.

Eilen Strömssössä tekivät ruokaa leiväntähteistä ja heti alkoi mieleni tehdä ihanaa espanjalaista leipäkeittoa. Sen perusaineet ovat leivänkannikat, valkosipuli ja oliiviöljy. Kurkistus jääkaappiin loihti keittoon uuden raaka-aineen: palsternakan, joka on meillä aivan ali-ihannoitu juures.

Palsternakkaleipäkeitto

1 iso palsternakka

5 muhkeaa valkosipulinkynttä

1/2 dl oliiviöljyä

muutama viipale kuivahtanutta sekaleipää

noin litra vettä

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 dl kaurakermaa

1 tl kuivattua timjamia

Kuori palsternakka ja leikkaa kuutioiksi. Kuutioi myös leivänpalat. Kuori ja silppua valkosipulit. Kaada öljy kattilaan, kuumenna ja kääntele palsternakkaa, leipää ja valkosipulia siinä hetki. Lisää vettä niin paljon, että ainekset peittyvät. Vettä voi lisätä lopuksi, jos keitto on liian sakeaa.

Kypsennä keittoa 20-30 minuuttia,  kunnes palsternakat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kaurakerma ja mausteet, kiehauta keitto. Keiton pinnalle voi ripotella pähkinöitä, siemeniä, kypsiä papuja ja lorauttaa hieman valkosipulilla ja yrteillä maustettua öljyä.